pondelok 21. decembra 2015

Vôňa (a svetlo) domova

Výskyt voňavých sviečok na beauty blogoch a vo videách sa datuje tuším od počiatku blogov samotných. Neviem, kto toto spojenie vymyslel, ale funguje to celkom dobre, súdiac podľa frekvencie, s akou sa na blogoch s touto témou stretávam. Zdalo sa mi príhodné sa k nej vyjadriť práve v tomto období, lebo zima, Vianoce a sviečky tak nejako k sebe patria.


Paradoxom je, že osobne preferujem sviečky bez pridanej parfumácie. Pre pocit útulnosti mi úplne stačí svetlo sviečky, bez vône sa zaobídem. Moja sviečkarská kariéra sa preto veľmi dlho obmedzovala na čajové sviečky v soľnej lampe (tá moja pochádza zo soľnej bane Wieliczka v Poľsku, kde som síce osobne nebola, ale dostala som ju ako darček z ciest), plus raz do roka pred Dušičkami si zvyknem v IKEA kupovať sadu piatich bielych neparfumovaných sviečok rôznych veľkostí s názvom Fenomen, ktoré postupne pálim až do Vianoc (časovo to vychádza).

Spojenie svetla a vône som dlho realizovala prostredníctvom aromalampy. Táto moja červeno-strieborná pochádza z L`Occitane, ale už sa bohužiaľ nepredáva. Vlastním tri oleje - dva vonné od The Body Shop a jeden esenciálny od L`Occitane. Brusnicový od The Body Shop bola vianočná limitka odhadom asi spred troch rokov (?), neviem presne, ale pochádza ešte z čias, kedy existoval v Bratislave obchod tejto značky. Na ich britskej stránke som ho teraz už nenašla. Z rovnakej predajne mám aj druhý olej, ktorý radím skôr medzi letné vône, kam ho predurčuje spojenie kvetov jazmínu a plumérie (frangipani). Oba oleje sú pomerne silné a aj jedna kvapka prevonia byt na celé hodiny. To isté sa dá povedať aj o esenciálnom oleji z levandule, ktorý nesie chránené označenie pôvodu (AOC) z Haute Provence. Na rozdiel od "obyčajných" vonných olejov sú tomuto pripisované blahodárne účinky - pôsobí relaxačne, proti bolesti hlavy a odstraňuje únavu. (Úprimne priznávam, že v aromaterapii sa úplne neorientujem).

Už spomínaná zaniknutá predajňa The Body Shop bola pre mňa bránou do sveta voňavých sviečok. Ak žijete v krajine, kde má táto značka svoje zastúpenie a do ich obchodov chodíte tak maximálne pre telové maslá, odporúčala by som vám obrátiť pozornosť aj smerom k interiérovým vôňam. Vyskúšané mám sviečky Vanilla & Tonka Bean a Green Tea & Lemon a ak by som mala možnosť, obe by som si bez váhania kúpil opäť. Ťažšia vanilková sa mi hodí viac na aktuálne obdobie (nakoniec, mali sme ju doma práve počas Vianoc) a zelený čaj s citrónom je podľa mňa univerzálna a celoročná kombinácia.


Veľká téma sú samozrejme sviečky značky Yankee Candle. Ja patrím k tej menšine, ktorá ich veľmi nemusí a nechápem, o čom je ten bzukot okolo nich. Mne tie ich vône totiž prídu strašne prvoplánové a banálne. Pozor, nehejtujem, vždy keď sa objaví nová kolekcia, idem poovoniavať, ale teda žiadna ma zatiaľ neoslovila natoľko, aby som si povedala "wow, beriem", skôr vo mne evokujú riadne bolehlavy. Jediné, ktoré som vzala na milosť sú čisté "avivážové" Clean Cotton a Fluffy Towels, ktoré vo forme osviežovačov Car Jars na striedačku kupujem do auta. Asi pred rokom som si kúpila svoj prvý (a asi nadlho aj posledný) vosk s názvom Angel`s Wings, ktorý v sebe podľa popisu spája arómu "sladkej cukrovej vaty, voňavých vianočných oblátok a nebesky mäkkej vanilky" (citované zo stránky slovenského distribútora). Teoreticky vhodná práve na toto obdobie, ale v skutočnosti je tam podľa mňa najviac cítiť sviežu aviváž a asi preto ma aj zaujala. Vosk pálim v už spomínanej aromalampe a musím uznať, že intenzita vône je pre mňa tak akurát - silná, ale neovalí ma, keď vojdem do miestnosti. Čo sa mi na vosku zdá vrcholne nepraktické, je nemožnosť dávkovania. Kus som odpidlikala nožom, ale zvyšok sa drobí a trúsi naokolo.... skrátka, ak by výrobca vymyslel nejaké praktické dávkovanie, uľahčil by tým život asi nielen mne.

Keď som premýšľala, či tieto Vianoce predsa len nezmením názor a nekúpim domov nejakú "echt" vianočnú vôňu, spomenula som si na butik Durance, kde som nebola od svojho februárového nákupu. Trochu som pogooglila a zistila, že bestsellerom značky v tejto kategórii je Au pied du sapin ("Pod vianočným stromčekom"). Bohužiaľ, práve túto sviečku v bratislavskom obchodíku nemali, ale pani mi poradila dve vône z aktuálnej kolekcie a mňa okamžite oslovila Poudre d`Ange (anjelsky prach alebo anjelská hmla, podľa toho, či sa riadite francúzkym alebo anglickým názvom). Jemná vôňa v sebe spája kvetinové tóny ruže, jazmínu a magnólie na pižmovom a vanilkovom základe. Tým pádom v sebe nesie kvetinovú sviežosť, ktorá je ale uzemnená ťažším nasladlým tónom vanilky. V prvom pláne to nemá s arómou Vianoc nič spoločné, ale práve to ma na nej baví. Po prvý raz som túto sviečku mala zapálenú včera (nedeľa) dva razy po cca dve hodiny a je to nádhera. Na obale sa síce píše, že ju treba nechať horieť aspoň hodinu, ale nechápem celkom prečo, lebo vôňu je z nej cítiť už 15-20 minút po zapálení. Krásne naplnila obývačku bez toho, aby nadmerne upútavala pozornosť. Je subtílna a rafinovaná a som z nej tak unesená, že ak by existoval dámsky parfum v týchto tónoch, asi by som neodolala. Čas horenia u tejto sviečky je udávaný 40 hodín, čiže ešte nejaký ten týždeň spolu strávime.

Čo by som ešte chcela vyskúšať a je zatiaľ mojou nedosiahnutou métou, sú sviečky a vône značky Dyptique. Sú jednak finančne nákladné a s dostupnosťou to tiež nie je úplne jednoduché, najbližšie sa predávajú vo Viedni, Prahe alebo Budapešti, čiže to bude musieť počkať na nejaký ten výlet za hranice všedných dní.


2 komentáre:

  1. U nas v Grenobli na vianocnych trhoch som zakopla o stanok Durance. "Au pied du sapin" ma nijako nezaujala, zato Poudre d'ange bola laska na prve ovonanie :-) A kupila som si od nich dokonca aj svieckovy adventny kalendar, ale cely mesiac som bola pracovne tak vytazena, ze som vecer zaspavala uz v elektricke, takze kalendar zacnem testovat az po Vianociach :-)

    PS: Ako podakovanie k nakupu som dostala vzorky na telove mlieko a krem na ruky. Vobec som netusila, ze robia aj kozmetiku:
    http://www.durance.fr/soins-corps-et-visage.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ten sviečkový adventný kalendár, to je sen :) o kozmetike viem, rad Ancian Rosa na tvár som mala už dávnejšie a celkom sa mi pozdával. Telové mileka bohužiaľ odporučiť nemôžem, mala som jedno plné balenie a zopár vzoriek, ale hydratácia bola pre mňa dosť slabá. Zbožňujem ale ich marseillské mydlo na ruky.

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.