štvrtok 2. októbra 2014

RECENZIA: Exfoliačná starostlivosť YSL Top Secrets

Toto je jeden z mojich minuloročných restov. Takmer na deň pred rokom sa objavil vo wishliste s tým, že som ho už aj mala kúpený, lebo som využila koniec letných výpredajov na feelunique a objednala si ho za bezkonkurenčnú cenu (teda o tretinu menej, ako stojí dnes). "Odporúčanie" naň som videla na francúzskych blogoch, no a stádový efekt samozrejme zapracoval. Nebolo ma treba presviedčať, značka YSL patrí medzi mojich veľkých favoritov a vyskúšať niečo z ich pleťovej kozmetiky sa mi nepodarí každý deň.


Budem sa snažiť v tejto recenzii vyhýbať sa slovám luxus a luxusný (alebo aspoň ich nadmernému používaniu), ale to je to, čo evokuje pohľad na tento produkt. Vonkajší obal = zlatá tehlička. Môj vkus to úplne nie je, ale kto iný ako legenda si môže dovoliť takéto opulentné obaly? Nájdeme na ňom prepletené iniciály značky, názov Top Secrets, ďalej základné informácie v piatich jazykoch a zloženie.


Po otvorení sa dostaneme k priesvitnej tube s bielym plastovým uzáverom (s vygravírovaným logom). To, čo tuba obsahuje, vyzerá ako tekuté zlato. Aj bez žiarivého zlatého obalu sa táto tuba veľmi rýchlo stane ozdobou každej kúpeľne. A vôňa, tá vôňa! Sladkastá, no zároveň svieža, dosť výrazná na to, aby prevoňala celé vnútro krabičky (ešte aj papier s príbalovou informáciou vonia), ale v žiadnom prípade nie prenikavá ani vtieravá. Náplň tuby potom zo všetkého najviac vizuálne pripomína med.

Než prejdem k použitiu a účinkom, malá odbočka k tomu, prečo sa tento produkt (a zároveň produktový rad) volá Top Secrets. Má evokovať svet top modeliek, ktoré si v zákulisí módnych prehliadok vymieňajú s profesionálnymi vizážistami tipy a triky na krásnu pleť. A medzi tieto dobre strážené tajomstvá by mala patriť aj táto gomáž, alebo ak chcete exfoliačná starostlivosť. Toľko marketingové mýty a legendy.

Na akom principe to funguje? V prvom rade, a to je zdôraznené aj na obale, neobsahuje peelingové zrniečka. Exfoliácia - alebo odstránenie nečistôt a odumretých buniek z povrchu pleti - sa teda deje chemicky (nie mechanicky). Návod hovorí o nanesení primeraného množstva na suchú tvár (okrem očných kontúr), o vmasírovaní do pokožky končekami prstov, až kým sa textúra nezmení na tekutú, olejovitú a potom trocha vody premení gél na emulziu, ktorú je treba opláchnuť. Priznám sa, že s tým prvým krokom som mala na začiatku trochu problém, teda, kým som odhadla to správne množsvo. Ak som ho naniesla príliš málo, nič sa nedialo. Až pri množstve ako na spodnom obrázku to fungovalo presne tak, ako je popísané.


Po mojich skúsenostiach s enzymatickým peelingom Dermalogica (musela som skrátiť dobu pôsobenia na polovicu, inak bola pleť podráždená) som mala trochu obavy, ako moja pleť zvládne tento produkt od YSL, ale našťastie sa ukázali ako neopodstatnené. Táto exfoliačná starostlivosť je niekde na polceste medzi mechanickým a chemickým peelingom. Z prvého si berie spôsob použitia a z druhého mechanizmus účinku. Pre mňa osobne je to výborný kompromis - produkt je v kontakte s pleťou iba nevyhnutný čas, ale dosť na to, aby stihol vykonať svoju úlohu. Pleť je po použití zamatovo hladká, bez pocitu napätia alebo podráždenia... jednoducho (teraz v závere si to snáď môžem dovoliť napísať) luxusná. Ako veľké plus hodnotím aj vyčistené póry na nose. Výrobca zdôrazňuje absenciu zrniečok práve ako ten rozhodujúci faktor, prečo je táto starostlivosť vhodná pre všetky typy pleti vrátane tej najcitlivejšej. O vyváženosť a rešpekt k pleti by sa mali starať rastlinné cukry a ultra jemné oleje, ktoré sú v tomto produkte obsiahnuté, a ktoré sú v dokonalej zhode s prirodzeným hydro-lipidickým filmom pleti. Ja mu to všetko "žeriem", lebo (a to si povedzme úprimne) som už dlho nebola tak mimo (v dobrom) z nejakého kozmetického produktu.

Odporúčaná frekvencia používania tejto exfoliačnej starostlivosti je "tak často ako je to potrebné", čo u mňa znamená raz do týždňa. Potom pokračujem nanesením masky - donedávna to bola táto od Avene, ale som v procese testovania jednej novinky, ktorej recenziu prinesiem v priebehu októbra.

         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.