pondelok 16. februára 2015

Detská kozmetika - denná starostlivosť, tops & flops

Náš chlapček tento týždeň oslavuje svoje prvé narodeniny a preto som sa rozhodla, že mu venujem jeden článok na blogu. Teda tak nepriamo, lebo to nebude úplne o ňom, ale skôr o kozmetike, ktorú počas prvého roka používal a ktorá sa nám najlepšie osvedčila.


Začnem aktuálnou dennou rutinou. Ráno je to jednoduché, čistá voda na umytie tváre a zubná kefka (CuraKid od Curaprox) - zatiaľ bez pasty, úplne stačí, že si kefku pekne chytí do ruky a imituje nás. Večerný rituál zahŕňa kúpeľ, do ktorého mu pridávame olej do kúpeľa Oilatum Emollient. Donedávna to bolo pri každom kúpaní, ale odkedy sa mu stav pokožky zlepšil (mal atopický ekzém), stačí každý druhý večer. Na vlásky a telo používame umývací gél z radu Mixa Baby. Neobsahuje mydlo, je jemný k detskej pokožke a pekne bábätkovsky vonia. Po kúpeli prichádza na rad krémovanie - po dlhom pátraní som konečne našla ten najlepší krém pre jeho citlivú pokožku so sklonom k atópii a to Atoderm Preventive od značky Bioderma. Je to už jeho druhé balenie a určite nie posledné. Krémy na sedaciu časť striedame, momentálne som zo zásob vytiahla mini balenie Sudocrem-u, ktoré som dostala tuším ešte v pôrodnici. Náš chlapček má okrem pokožky tela (i keď to sa v podstate vyriešilo) problematickú aj pokožku hlavy, kde sa mu tvorí tzv. mliečna chrasta a dosť ho to svrbí. Teraz bol od toho pár týždňov pokoj a zase sa to vrátilo. Kožná lekárka nám odporučila emulziu Kélual od značky Ducray. Treba ju natrieť v hrubej vrstve na hlavu a nechať pôsobiť 15 - 20 minút, potom umyť šampónom, čiže používame ju tesne pred kúpaním. K účinnosti sa neviem úplne vyjadriť, lebo som ju kúpila len minulý štvrtok, ale po prvých použitiach to vyzerá sľubne. Na občasné podráždenia pokožky tela sa mi osvedčilo to, čo aj u dospelákov - kombinácia krému Cicalfate a termálnej vody v spreji od Avene spoľahlivo zahojí každé "bobo".


S čím som bola doteraz najviac spokojná a čo môžem s nalepším vedomím odporučiť sú už spomínané kúpeľové aditívum Oilatum Emollient, ktoré zvláčňuje pokožku a zmierňuje svrbenie a krém Atoderm Preventive od značky Bioderma. Ten je určený špeciálne pre suchú detskú pokožku a pokožku so sklonom k atópii, sľubuje trvalú obnovu kožnej bariéry a zabránenie prenikania alergénov do pokožky, ktoré následne zhoršujú jej stav. Videla som už v mojom kozmetickom živote všeličo, ale máločo bolo účinné tak ako tento krém. Po troch dňoch používania sa tie najhoršie prejavy ekzému upokojili a s každou ďalšou aplikáciou sa stav naďalej zlepšoval, až sa pokožka úplne vyčistila. (Tu by som chcela zdôrazniť, že nie som dermatológ a že akúkoľvek problematickú situáciu s pokožkou malého dieťaťa by mali rodičia konzultovať najprv s lekárom, čo bol aj náš prípad - internet je v tomto dobrý sluha, ale zlý pán.) Ako som písala vyššie, momentálne máme doma už druhé balenie a mám v úmysle tento krém kupovať aj naďalej. Na mliečnu chrastu doteraz najlepšie fungovala emulzia od SVR Laboratoires (kúpila som ju na parfums.sk), naproti tomu podobný produkt od Biodermy boli vyhodené peniaze.

Keď už som spomenula značku Bioderma, z jej radu ABCDerm, ktorý je určený pre deti, by som rada vyzdvihla dva produkty určené na hygienu a starostlivosť o "sedaciu oblasť". Krém Change Intensif bol súčasťou mini setu ABCDerm Kit (obsahoval aj umývaciu emulziu a telový krém). Jedná sa o pomerne riedku pastu, ktorá okamžite zmierňuje podráždenie a začervenanie v inkriminovanej oblasti. Síce v lekárni, kde zvyčajne nakupujem, ho nemajú v ponuke v plnom balení, ale určite po ňom popátram inde.


Druhým obľúbencom z tohto radu sú čistiace obrúsky ABCDerm H2O. Skúsili sme rôzne značky, od lekárenských po drogériové a tieto sú podľa mňa naj - rozmerovo, hustotou "tkaniny" aj množstvom naimpregnovaného roztoku. Viete, že micelárne vody sa u mňa netešia obľube, ale na takéto použitie nemám nič proti. Bohužiaľ, v tomto prípade je aj ich cena adekvátne vysoká (preto v dennej prevádzke dávam prednost vlhčeným obrúskom Sensitive od Pampers, kde je podľa mňa najlepší pomer kvalita-cena).


Týmto sa okľukou vraciam k fotke, ktorá sa na blogu objavila, keď som sa balila do pôrodnice a s odstupom jedného roka môžem vysloviť svoj verdikt. Obrúsky Klorane boli príliš parfumované, tá vôňa bola tak prenikavá, že mi až prekážala. Cenovo sú niekde na úrovni tých biodermových. Tie od Nivea Baby ma vyslovene sklamali - rozmerovo malé a pomerne suché, na jedno prebalenie som ich spotrebovala niekoľko, takže aj keď boli lacné, vo výsledku sa ukázali ako dosť neekonomické. Zo setu Baby Bee Getting Started Kit od Burt`s Bees  bolo niečo fajn, niečo menej. Vyživujúce telové mlieko vôbec nevyživovalo, bolo dosť "slabé" a keď sa objavili tie kožné problémy, prestali sme ho používať úplne. Sklamaním bol pre mňa aj vyživujúci telový olej, ktorý vďaka svojmu žltému sfarbeniu na pokožke zoxidoval a namiesto toho, aby ošetril suché miesta a šupiny, sfarbil ich na oranžovo (a asi nikto nechce mať oranžové dieťa). Ostatné tri produkty - jemné mydlo, krém proti zapareninám a umývací gél & šampón 2 v 1 - boli naozaj kvalitné a viem si predstaviť kúpiť ich aj v plnom balení. 


4 komentáre:

  1. jeej, gratulujem alému drobčekov k prvým narodeninám a prajem veľa zdravíčka (obom). U nás v rodine sa tiež veľmi osvedčil atoderm pre neterku. A oliatum emollient používa mam ako atopik, inak by bol pre ňu kúpeľ utrpením alebo alternatívne balneum hermal.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mam tri deti, najviac sa nam osvedcil obycajny INFADOLAN z lekarne. Na zadocek bol uplne najlepsi zo vsetkeho. U nas doma ho kupujeme dodnes. Obcas, ked mam po nejakej hrubej praci znicenu pokozku na ruke, tak si urobim nocnu infadolanovu kuru.

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.