pondelok 6. apríla 2015

Flakóny do kabelky: Travalo vs. Marionnaud

Plniteľný flakón do kabelky Travalo som dostala pred pár rokmi k nejakému sviatku a naplnila som ho eau de toilette In Love Again od YSL. Nastala však situácia, že som chcela so sebou v kabelke nosiť aj odstrek svojej aktuálnej vône, eau de toilette Repetto od rovnomennej značky. Spomenula som si, že jeden plniteľný flakón z Marionnaud mám doma neotvorený a rozhodla som sa ho použiť na tento účel. Keď som oba flakóny vedľa seba položila, napadlo mi, aké sú rozdielne. A práve o tom bude dnešný článok.


Postupne porovnám ich jednotlivé parametre a potom určím víťaza.

Vonkajší vzhľad:
Oba flakóny majú valcovitý tvar, ten od Marionnaud je o niečo väčší a "hranatejší", kým Travalo má oblé tvary. Oba mám v striebornej farbe, u Marionnaud je to jediná možnosť, Travalo je naopak dostupné v rôznych farbách. Travalo udáva ako výrobný materiál hliník, u Marionnaud som sa nedopátrala. Na pohľad je mi sympatickejší flakón Travalo, udeľujem mu v tejto kategórii bod; stav je teda Travalo 1 - Marionnaud 0.

Objem:
Travalo deklaruje objem 5 ml, u Marionnaud táto informácia chýba, ale pri porovnaní oboch nádržiek voľným okom tipujem, že objem bude podobný. V tejto kategórii udeľujem po bode každému z flakónov, stav je Travalo 2 - Marionnaud 1.

Použitie:
Travalo má na spodnej strane malý ventil, ktorým sa parfum pumpuje dovnútra. Je to jednoduché - na flakóne svojho bežného parfumu odnímete rozprašovač, "slamku", ktorá trčí z hrdla priložíte k ventilu a napumpujete požadované množstvo. Travalo sa nedá rozskrutkovať ani inak rozobrať, ak teda neberieme do úvahy vrchnák, ktorý chráni samotný rozprašovač. U flakónu Marionnaud je celá procedúra zložitejšia. Zo začiatku som nepochopila prítomnosť malého plastového lieviku v balení. Došlo mi to až keď som flakón rozobrala. Okrem vrchnáku sa dá totiž oddeliť aj spodná strana plášťa, pod ktorým sa ukrýva sklenená nádobka, ktorá sa dá od rozprašovača odskrutkovať, tým pádom sa flakón dá rozdeliť na štyri časti. Do sklenenej nádobky by sa potom parfum mal dať preliať pomocou spomínaného lievika. Akurát, že nemám ani jeden parfum, resp. originálny flakón, ktorý by sa dal takto rozobrať a preliať - ich rozprašovacie mechanizmy bývajú doslova pritavené a jediným výstupom z nich je slamka, ktorá sa skrýva pod rozprašovačom. Ale poradila som si a parfum som do sklenenej nádobky jednoducho nastriekala. Chce to trochu cvik, ale po chvíli mierenia sa to dá zvládnuť. Keď je v nádobke adekvátne množstvo parfumu, treba ju znova priskrutkovať k rozprašovaču, nasadiť spodnú časť, vrchnák a hotovo. (Akurát ten lievik ostal nevyužitý, ale ja už mu nejaký účel nájdem.) Tento spôsob napĺňania by mohol signalizovať, že sa tento flakón dá použiť postupne na viacero vôní. Ja by som to nedoporučovala, mám skúsenosť s obdobným produktom inej značky a aj napriek dôkladnému vyčisteniu medti prvým a druhým použitím som sa vône prvého parfumu nezbavila a spolu s druhým, načapovaným neskôr, vyvorili podivnú mélange a nakoniec som to musela vyhodiť. Ja osobne uprednostňujem spôsob použitia u flakónu Travalo a má preto ďalší bod. Priebežné skóre je Travalo 3 - Marionnaud 1. 

Dostupnosť:
Marionnaud logicky iba v sieti rovnomenných predajní, Travalo buď v konkurenčnej sieti (kde si ale priplatíte) alebo v e-shopoch. Bod preto ide flakónu Travalo; v tejto fáze porovnávania je stav Travalo 4 - Marionnaud 1.

Cena:
Marionnaud: 6,90 EUR;
Travalo: podľa portálu Heureka.sk ceny začínajú na 8,20 EUR (plus niekde treba prirátať poštovné), v sieti FAnn parfumérie stojí 14,90 EUR. V tejto kategórii boduje Marionnaud. To nás privádza ku konečnému skóre Travalo 4 - Marionnaud 2. 


2 komentáre:

  1. Tyhlety cestovní flakónky na parfémy jsou super, člověk si tam může dát svůj oblíbený parfém, aniž by musel tahat celou flaštičku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano, len skoda, ze nepozname meno vynalezcu tejto pomocky :)

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.