pondelok 20. apríla 2015

My Beauty CV

Už dlhšie som sa zamýšľala nad článkom na tému "ako som začala s kozmetikou", v ktorom by som (stručne) opísala, ako sa postupne vyvíjal môj vzťah k nej. A na blogu Viac štýlu som našla perfektnú inšpiráciu ako na to, článok s názvom Moje Beauty CV.


0 - 9 rokov: Prvých deväť rokov môjho života sa odohralo v komunizme a z tohto obdobia si spomínam akurát na detské mydlo, modrý detský olej Aviril (ktorým mama natierala moje malé sestry a v ich veku určite aj mňa), brezový, žihľavový a žĺtkový šampón v malých sklenených fľaškých a potom dva krémy - Maryna a mandľový krém od AB Kozmetika. Jediný dnes by sme povedali high-endový produkt, ktorý sa v našej domácnosti nachádzal, bol babinkin rúž Christian Dior (ktorého pôvod je mi do dnešného dňa záhadou). Raz som sa s ním pokúsila namaľovať, ale pamätám si jedine to, že som ho mala všade možne na tvári, len ústa som akosi vynechala... no, bola som kreatívna....

10 - 14 rokov: Zmena spoločenských pomerov priniesla so sebou nové značky, o ktorých sme predtým nechyrovali. Vidal Sassoon Wash & Go (šampón a kondicionér v jednom!), mydlá Camay, spreje Impulse a Fa... "Keď vám naznámy muž znenazdajky daruje kvety.... musí to byť Impulse!" Tento slogan učaroval aj mne a keď som sa stala hrdou majiteľkou menovaného spreja (najprv v červenom a neskôr v žltom variante), ocitla som sa v kozmetickom siedmom nebi (len tých kvetov som sa nejako nedočkala....). Moju pleť roky dospievania ani trochu nepoznačili a dekoratívku som v tomto období vôbec neriešila.


14 - 18 rokov: Gymnázium a prvé beauty experimenty. Stále som mala krásnu porcelánovú pleť (aj bledú aj hladkú). Bývala som na dievčenskom internáte a nemohla som si nevšimnúť ostatné dievčatá koketujúce so šminkami. Našli sa medzi nimi aj Avon či Oriflame dealerky, čiže v tomto období sa prvý raz stretávam aj s katalógovou kozmetikou. Moja prvá objednávka (u Oriflame, lebo Avon bol pre mňa vtedy príliš drahý...) - scrub na pery (v tyčinke) a číra mascara (asi nejnepotrebnejšia vec na svete). Asi v druháku som si kúpila svoju prvú naozajsnú mascaru (značky Manhattan). Nejako okolo tohto obdobia našu rodinu navštívili príbuzní z USA a ako darček od som od nich dostala svoj prvý naozajstný parfum - Eternity od Calvina Kleina. Neskôr keď mi teta poslala kozmetický balíček miniatúr Estée Lauder, moje nadšenie nemalo konca (a možno tam má korene moja preferencia pre high-endovú kozmetiku). Vlasy som si prvý raz farbila až po maturite, viem, že to bola nejaká tmavočervená farba od Garnier (vtedy ešte Laboratoires Garnier) a mala formu penového spreja.

19 - 24 rokov: Roky hľadania a to všeobecne, nielen v kozmetickom živote. Začala som chodiť na vysokú (ale veľmi rýchlo som zistila, že to bolo zlé rozhodnutie). Tri letá po sebe som trávila ako au-pair vo Francúzsku. čítala som tam ELLE a podobné časopisy a otvoril sa mi nový kozmetický svet. Milla Jovovich bola už v tom období tvárou značky L`Oréal a ja som chcela vlastniť všetko, na čo robila reklamu. Kúpila si podľa nej mascary (Le Grand Curl bola fantastická a spomínam na ňu dodnes), svoj prvý make-up (v tyčinke, ale aspoň že odtieň mi sedel)a dokonca aj takú šialenosť, ako je mascara na vlasy (modrá). So školou mi to defintívne nevyšlo a ja som si po pár bezprizorných mesiacoch (najhoršie obdobie v živote) konečne našla prácu a odsťahovala som sa do Bratislavy. Môj život sa ako-tak ustálil, ale moja pleť prežívala oneskorenú pubertu. Riešila som to navštevou kozmetičky, ktorá ale dopadla katastrofálne a z jej zásahu sa moja pleť spamätávala cca dva týždne. V tom období som vyskúšala snáď všetku dermatokozmetiku  na našom trhu, ale definitívne sa mi pleť upravila až po návšteve kožnej lekárky (antibiotické krémy) a gynekológa (hormonálna antikoncepcia). A aj s kozmetičkou bol nakoniec "happy end", na druhý pokus som našla salón, do ktorého som potom chodila niekoľko rokov.

25 - 27 rokov: Okolo mojej dvadsaťpäťky sa opäť ozvali moje túlavé topánky. Veľa známych odchádzalo za prácou do Británie, ale mňa to ťahalo do Francúzka. Odpovedala som na inzerát v novinách, hoci veľa som si od toho nesľubovala. A ono to vyšlo a za ďalšie dva mesiace už som sedela v lietadle smer do Paríž. Už som nebola študentka ani som nebola odkázaná na aupairské vreckové, takže som si svoje "parížske roky" užila plnými dúškami. Sephora bola môj druhý domov a objavila som aj značky a názvy, o oktorých som dovtedy netušila - Stila, Urban Decay, Bare Minerals či Make Up For Ever a obchodíky ako The Body Shop alebo MAC a samozrejme legendárnu parížsku lekáreň na Rue du Four. Mojej pleti chvíľu trvalo, kým si zvykla na agresívnu veľmi tvrdú parížsku vodu, asi ten prvý rok bol taký kadejaký, potom sa zas dala do kľudu. A do tohto časového úseku patrí aj moje zoznámenie so značkou Clinique, ktorá je odvtedy pre mňa top. Po kozmetickej stránke som si rozhodne dopriala a jediné moje šťastie, že vtedy ešte nefrčali beauty blogy, lebo to by som asi skončila na mizine.

28 - 33 rokov: Moja parížska anabáza trvala dva roky a potom som sa vrátila do Bratislavy. Dôležité kozmetické míľniky - prvá manikúra v salóne pri príležitosti svadby (vlastnej); odvtedy chodím na manikúru síce nepravidelne ale veľmi rada. Ďalej prvá pedikúra - to už bolo horšie, pedikér (áno, bol to chlap) ma akurát tak znechutil a odvtedy sa radšej o svoje chodidlá starám doma sama. No a podstatná vec, objavila som YouTube videá a beauty blogy (už neviem, ktoré skor) a stala som sa ich vášnivou konzumentkou. Aké úžasné zistenie, že niekto je do kozmetiky ešte väčší blázon ako ja.... uľavilo sa mi :) A dozvedela som sa o existencii zahraničných e-shopov s kozmetikou ako napríklad feelunique, ktoré mi dodnes aspoň čiastočne kompenzujú ten obmedzený výber na slovenskom trhu.

33 - doteraz: Rozhodnutie, ktoré vo mne zrelo dlho, ale nakoniec som ho uskutočnila - niekoľko mesiacov pred svojimi tridsiatymi tretími narodeninami som založila tento blog. Celkom presne mapuje moje kozmetické dobrodružstvá za posledné dva roky. Niekedy mi príde celkom ľúto, že som si takýto kozmetický denník nezaviedla už dávno, určite by som sa pri jeho čítaní bavila aspoň tak, ako som sa bavila pri lovení v pamäti a pri spomienkach na niektoré kozmetické epizódy z môjho života.


6 komentárov:

  1. Skvely clanok, zboznujem Pariz, tam ten ruz na perach a satka okolo krku maju take filmove caro. :) ja som kozmetiku zacala registrovat tiez az na strednej... Pamatam si ako som ale ako prvacka na gympli bola prvy krat u kozmeticky na upravu obocia, to bola bolest!:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem... no tak moje prve vytrhavanie obocia som nejak zabudla spomenut, ale tiez zazitok, au... a spominana pani kozmeticka, ku ktorej som potom chodila niekolko rokov, mi dokonca povedala, ze sa este za svoju dlhorocnu karieru nestretla s takymi silnymi korienkami.

      Odstrániť
  2. Skvelý článok, ten nápad Beauty CV sa mi páči, možno si taký napíšem aj ja, aj keď mám pocit, že keď som bola malá tak jediné čo som poznala bol zelený DM šampón a nejaký kondicionér, ešte sa mi vynára krém Nivea ten modrý hutný a to je všetko, netuším, kedy som si kúpila prvú riasenku ale isto to bola Miss Sporty.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urcite napis, pridem si precitat :) Modru Niveu som chcela aj ja zakomponovat, len som nevedela do ktoreho obdobia, nepamatam sa, ci existovala uz v komunizme alebo az potom.

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.