pondelok 2. septembra 2013

Parfumy môjho srdca - Yves Saint Laurent

Dnes to asi bude trochu osobné. Ale téma parfumov taká je. Zvlášť, keď má niekto vcelku vyvinutú čuchovú pamäť ako ja. I keď paradoxne na prvé "stretnutie" si nespomínam. A ani na prvú zmienku. Možno reklama v časopise, možno šot v TV. Utkvelo mi slovo smoking. A potom ten sympatický pán v okuliaroch s čiernym rámom. Nielen geniálny módny návrhár, ale aj muž, ktorý prepožičal svoje meno množstvu parfumov. Už niekoľko rokov je pre mňa synonymom pre parfum jediné meno - Yves Saint Laurent. Tu je moja zbierka:



(Na fotke ešte chýbajú flakón In Love Again Jasmin Étoilé a Young Sexy Lovely - napriek mojej snahe sa mi ich nepodarilo nájsť a som si istá, že ich nájdem práve, keď budem hľadať niečo iné... heh, c`est la vie.)

Vôňa In Love Again vznikla ako limitovaná edícia a úplne po prvý raz sa objavila v roku 1998. Môj flakón však nie je z tej doby, ale je to reedícia, niekedy okolo roku 2004. Pôvodný flakón (aj s celou reklamou) vyzeral totiž takto:

zdroj: http://i.ebayimg.com/00/s/MTYwMFgxMjY0/$T2eC16F,!)cE9s4PsOsIBQ77yuHGe!~~60_12.JPG
Kým som sa preň rozhodla, zavrela sa nad ním voda, ako to už u limitovaných edícií býva. Našťastie po roku 2000 niekoho u YSL napadlo, že by ju mohol recyklovať. Medzitým som objavila Babydoll. A nerozumela som, ako sa mi môže páčiť, nikdy som nebola taká... cukríková? Baby? Doll? A predsa ma dostala. Potom som kdesi na letisku stretla In Love Again Edition Fleur de la Passion a povedala som si, že keď neprší, aspoň kvapká a že táto verzia vône je lepšia ako nič. Ako už prezrádza názov, hlavné slovo má passionfruit lebo mučenka. Je to letná, hravá ovocná vôňa a možno si ma nezískala na prvý, ale asi na druhý "očuch". Ale v kútiku duše som stále túžila po pôvodnej In Love Again.

zdroj: http://www.99perfume.com/Yves_Saint_Laurent/IN_LOVE_AGAIN_FLEUR_DE_LA_PASSION_Perfume.html

Potom prišli Vianoce 2008, naše prvé spoločné s Hubbsom. A na mojom wishliste bola jediná položka. A on ju zohnal... takmer. Pod stromčekom som si našla jasmínovú verziu - edition Jasmin Étoilé. Ten zvláštny pocit, keď sa váš drahý teší, že vás prekvapil a to prekvapenie nie je presne také ako malo byť... ale ako hovorí klasik "dobrý koniec všetko napraví". Po Vianociach nielenže vypátral a zaobstaral toľko vytúženú In Love Again, ale zamilovala som si aj jasmínovú verziu, takže vďaka nemu som objavila parfum, po ktorom by som za iných okolností nesiahla. A jasmín odvtedy zbožňujem.
zdroj: http://www.amazon.com/Yves-Saint-Laurent-Toilette-3-3-Ounces/dp/B001CT0AB2
Ale žiadny flakón nie je bezodný a aj keď tie vyššie spomenute majú 100 ml, príde deň, keď sa pominú. A vtedy som objavila ďalšieho "potomka" domu YSL - Young Sexy Lovely. Názov, ktorý mi aj dnes vyvolá úsmev na tvári, je viac ako výstižný. Dnes už by som si ju asi nekúpila, už som z nej "vyrástla", ale vtedy mi bola akurát.
zdroj: http://www.omfragrances.com/young-sexy-lovely-yves-saint-laurent-women-pi-2692.html?osCsid=62f9807ea51970b5f507a23609ce08c4
In Love Again sa na moju parfumovú scénu vrátil pred rokom a to vo verzii La Collection In Love Again. Ešte v roku 2011 na počesť 40teho výročia sa totiž v YSL rozhodli priniesť ikonické vône (Y, Yvresse, Nu) v jednotnom balení. Mne osobne sa nepáči, je také príliš plastikové, ako z Lega. Ale obsah je v tomto prípade dôležitejší a je taký ako si ho pamätám. Na nete sa vedú vášnivé diskusie či a ako bolo zloženie zmenené. Nech je ako chce, pre mňa ostala táto vôňa rovnaká... jednoducho moja naj. A dúfam, že sa ešte v nejake ďalšej inkarnácii v mojom živote objaví. 

Dovtedy môžem poškuľovať po jej "sestričkách" a vyberať si ďalšiu vôňu. Napríklad... Manifesto


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.