štvrtok 4. septembra 2014

Mascarové úvahy, zamyslenia a rozpravy (+ wishlist)

Dnešný post vznikol tak, že som písala úvod k tejto recenzii a potom som zistila, že píšem útvar, z ktorého môže byť samostatný článok. Zamýšľam sa v ňom o mascarách - ako ich používam, ako často ich kupujem, aké mám kritériá. A na konci článku pre zaujímavosť uvediem svoj špeciálny wishlist.


Na úvod "jazykové okienko" - ako ste si mohli všimnúť v mojich recenziách či článkoch, používam pre tento typ produktu názov mascara, aj keď spisovne je to riasenka, ale to mi nejako nejde pod prsty. (Inak sa snažím písať spisovne a používať slovenský jazyk najlepšie ako viem, sú však isté výnimky a toto je jedna z nich.)

Keď sa pozriem do dávnej histórie, moja prvá bola značky Manhattan, ešte za gymnaziálnych čias. Na názov si nespomeniem, mala elipsoidne tvarovanú kefku, na koncoch tenšiu a v strede širšiu. Odvtedy pretieklo veeeľa vody v Dunaji a určite by som nevedela vymenovať všetky, ktoré prešli mojimi kozmetickými taštičkami. Postupom času som zistila, že kritériá na výber mascary sú vysoko individuálne, prirovnala by som to k výberu dobre padnúcej podprsenky. Každému Každej z nás sadne niečo iné a ani očakávania nie sú totožné.

U mňa sú kritériá spokojnosti nasledovné - v prvom rade dodanie objemu, rýchle zaschnutie a neotláčanie sa na horné viečko (mám hlboko posadené oči). Za samozrejmé považujem, že sa mascara nežmolkuje a neopadáva, nedráždi oči a "nerozhádže" ju ani nejaké to zaslzenie (ja som taký emotívny samodojímací typ... občas). Odkedy používam klieštiky na riasy alebo eyelash curler, uvítam, keď mascara udrží natočené riasy. 

Na type kefky mi až tak nezáleží, používam klasické štetiny (napríklad) aj silikónové/plastové hroty (napríklad) a s oboma typmi v podstate spokojnosť. Ak sa aj stane, že kefka naberá príliš veľa farbiacej hmoty (hlavne na začiatku používania), naučila som sa jednoduchý trik - pred použitím ju utrieť do papierovej vreckovky. Áno, prídem tak o časť náplne, ale je to lepšia alternatíva (aspoň pre mňa), ako mať zlepené riasy á la mušie nohy. Z mojich skúseností sa mascara prejaví najlepšie tak po dvoch týždňoch používania, akoby sa "naštartuje" (potom už ani netreba robiť ten trik s papierovou vreckovkou) a až po tomto období ju zvyknem hodnotiť.

Mascaru mením každého pol roka. Nejako mi to tak vychádza, vždy 1. januára a 1. júla (aby sa to dobre pamätalo) zalovím vo svojich zásobách (- vždy mám o jednu "popredu", lebo čo ak by tá aktuálna tak dlho nevydržala? Niekde som čítala, že by sa mali meniť po troch mesiacoch, ale na všetkých, ktoré mám, je ikonka 6M, tak sa toho držím a zatiaľ som nezaznamenala žiadnu alergickú rekaciu alebo iný zdravotný problém.  

Z toho vyplýva, že mám otvorenú vždy len jednu mascaru (má to aj výnimky, o tých budem písať ďalej). Prečo? Jednak preto, že si ich kupujem za vlastné a tak by som nebola rada, keby mi len tak mirnix-dirnix vysychali a po druhé moja preferencia ide nie práve k drogériovým typom (a cenám), tak si ich chcem za tie prachy čo najdlhšie užiť. Moja rada pre dlhú životnosť je jednoduchá - pri naberní farby nepumpovať aplikátorom do tuby dnu a von, pretože sa tam zbytočne nahrnie vzduch, ktorý spôsobuje vysychanie. Jednoducho mascaru otvorím, ak je na nej veľa hmoty, očistím ju vreckovkou; tým čo ostalo na kefke si nalíčim obe oči, pevne zavriem tubu a hotovo. Žiadna veľká veda.

A teraz k tým výnimkám, ktoré som spomenula v predchádzajúcom odstavci.

1, špeciálna mascara na spodné riasy - Bottom Lash Mascara od Clinique - keď som si ju prvý raz kúpila, považovala som ju za takú milú výstrednosť, ktorú skúsim, ale asi ju nebudem potrebovať k životu. Omyl. Keď vyschla a ja som nemala náhradu, pochopila som, že toto je fakt super-truper vecička a že si už nikdy nechcem spodné riasy líčiť inou mascarou. Kupujem ju na Parfums.sk, lebo v kamenných parfumériách ju nemajú. Momentálne finišujem moju tretiu tubu, už je takmer polosuchá, ale nemajú ju momentálne na sklade, tak z nej dolujem, čo sa dá. Dosť sa divím, že s podobným poduktom ešte neprišla žiadna drogériová značka (Big Eyes Mascara od Maybelline sa k tomu trochu blíži).


2, vodeodolná mascara v lete - tento bod asi nemusím zvlášť vysvetľovať. Už sa stalo tradíciou, že niekedy tesne pred letom (v máji?) zapoiím do svojej make-up rutiny aj tento typ produktu, oceňujem ho zvlášť pri tropických teplotách, kedy to vzdávajú aj tie najväčšie držiaky.

zdroj: www.facebook.com/clinique

3, vzorky - ak dostanem nejakú mini mascaru k nákupu, rada vyskúšam, ale mascaru plnej veľkosti spravidla nenahradí a používam ich súčasne.

No a na záver môj wishlist. Je mi jasné, s tempon dve mascary ročne mám na najbližšie dva roky "vystaráno"- A to na nás výrobcovia chrĺia stále nové a nové typy, takže možno tú svoju spotrebu prehodnotím... ale momentálne je to takto (v abecednom poradí).


Avene Couvrance Mascara Haute Tolérance
Bourjois Volume 1 Seconde Waterproof
Chanel Volume
Origins GinZing
Urban Decay Perversion
Yves Saint Laurent Mascara Volume Effet Faux Cils BabyDoll     

    

2 komentáre:

  1. Ahoj. Možno je to trúfalé, ale dovolila som si zahrnúť tento blog do štafety Liebster award TAG a som celkom zvedavá na Tvoje odpovede. :-) Je to 11 otázok a má to pomôcť objavovať nové blogy i propagovať ten Tvoj. Čo Ty na to?
    http://awards4beauty.blogspot.sk/2014/09/liebster-award-tag.html

    Inak... takto, ako Ty, píšem aj ja. Píšem, píšem, píšem.... a potom je to odrazu na dva články. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, nie je to trufale, je to mile a urcite TAG niekedy zaradim :) dakujem za nominaciu

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.