štvrtok 20. novembra 2014

Food TAG

Občas sa témy jedlo dotknem okrajovo v nejakom non-beauty článku, ale venovať mu celý článok? Stane sa to práve dnes. Na tento TAG (objavila som ho na blogu Dawnielicious) sa chystám už niekoľko mesiacov a už ho dlhšie nechcem odkladať. Jedlo je po kozmetike a knihách ďalší objekt môjho záujmu. Rada o ňom čítam v knihách alebo časopisoch (viď moja skromná zbierka), rada o ňom sledujem televízne relácie, blogy alebo videá, rada o ňom rozprávam, rada ho konzumujem... a nie úplne rada ho pripravujem, ale k tomu sa dostaneme.


1. Raňajky, obed alebo večera?
Raňajky, a to napriek tomu (alebo práve preto), že nie som vôbec ranné vtáča. (Keď tak nad tým premýšľam, ja som typický príklad človeka, pre ktorého bol stvorený brunch.) Kýbel ( = pollitrová šálka) horúceho čaju (Earl Grey) spolu s niečím pod zub je ale pre mňa asi jediný spôsob, ako si spríjemniť skoré ráno. A na raňajky si aj najviac doprajem - myslím, čo sa týka výdatnosti jedla. Mám (možno falošný) pocit, že si to môžem dovoliť, pretože mám pred sebou celý deň počas ktorého môžem kalórie z raňajok spáliť. Najčastejšie raňajkujem ovsenú kašu, ale nevyhýbam sa ani lievancom, škoricovým hniezdam, banánovému chlebíku, brioške či croissantom (s Nutellou alebo malinovým džemom). A nesmie chýbať jogurt - najradšej mám tie od značky Hollandia. Keď som chodila do práce, často som si predstavovala, aké by to bolo vstať skôr a dať si raňajky v nejakej kaviarni - bohužiaľ som to (zatiaľ) nezrealizovala, ale nikdy nehovor nikdy.
  
2. Obľúbená reštaurácia?
Sushi bar v hoteli Mama`s v Bratislave a reštaurácia hotela Tri Studničky v Demänovskej doline (som dajako zaťažená na hotelové reštaurácie).


3. Ovocie alebo zelenina?
Oboje.

4. Aké pitie si objednávaš v reštaurácii?
Podľa toho, kedy počas dňa sa v tej reštaurácii nachádzam. K obedu neperlivú nechladenú minerálku alebo zelený čaj a k večeri pridám aj pohár vína (hlavne v lete taký pohár vychladeného rosé robí divy).

5. Cestoviny alebo pizza?
Cestoviny sú super vec, ale taká voňavá, čerstvo upečená pizza... aaach....

6. Obľúbená torta?
Mrkvová s polevou z krémového syra.

7. Polievka alebo šalát?
Polievky sú fajn na jeseň a v zime, ale šaláty si dávam celoročne. Mix sviežich zelených listov, paradajky San Marzano a avokádo zaliate dressingom z olivového oleja, citrónovej šťavy, dijonskej horčice a nadrobno posekanej šalotky, k tomu chrumkavé pečivo (čerstvé alebo otoastované) s maslom a aspoň dva druhy syra a som happy.


8. Biela, mliečna alebo horká čokoláda?
Horká, ideál tak okolo 70%, ale nebránim sa ani vyšším percentám.

9. Akú kuchyňu varíš najradšej?
Ja najradšej nevarím vôbec, ale keď už to musí byť, tak "mediteránsku", teda taký mix ovplyvnený kuchyňami krajín okolo Stredozemného mora.

10. Akú kuchyňu nie úplne ovládaš a chcela by si?
Nie úplne ovládam akúkoľvek kuchyňu a po nijakej špecifickej ani netúžim, ale páčilo by sa mi, keby mi činnosti v kuchyni išli "ľahkou rukou", aby som dokázala uvariť jedlá z ktorejkoľvek kuchyne.

11. Aké jedlo si sa naučila jesť s vekom?
Olivy (ok, nie je to úplne jedlo, ale môžeme to nazvať pochutinou).

12. Rodinný recept?
Toto bude pripomínať epizódu zo seriálu Friends, kedy sa Monica zistí, že recept na cookies, ktorý opatruje Phoebe ako rodinné striebro, sa nachádza na balíčku s čokoládovými kúskami, ktorý má celý čas v kuchyni. Ja som tento recept som objavila pred rokmi vo Francúzsku na obale od cukru. Vyskúšala som ho a prijala do rodiny :D je to môj najobľúbenejší čokoládový koláč alebo gateau au chocolat.


13. Čo si myslíš o fastfoodoch (napr. McDonald)?
Všetko s mierou, občasný úlet do týchto podnikov ma rozhodne nepoburuje a napríklad do Subway alebo Bageterie Boulevard chodím celkom rada.

14. Čo ti vadí na slovenských "reštauráciách"?
Odkiaľ začať? Mizerná obsluha, dvesto položkové menu (takže čerstvé suroviny sú z ríše snov), slabá ponuka bezmäsitých pokrmov (ak nerátame karfiol v trojobale).

15. Ktoré jedlo by si dokázala jesť každý deň?
Sushi.


16. Tvoja najobľúbenejšia sladkosť?
Ako som už spomenula vyššie, varenie nie je moje forte. Zato pečenie mám veľmi rada - teda hlavne jeho výsledky. Milujem dezerty. Tiramisu, gateau au chocolat, creme brulee, macarons, tarte Tatin, cheesecake, apple pie, brownie, crumble, Pavlova, ... :) (už radšej nepokračujem) Som presvedčená, že každý obed si zaslúži svoju sladkú bodku.


17. Bolo ti niekedy po nejakom jedle ťažko?
Áno, po klasických hranolčekoch z friťáku. Odvtedy sa im vyhýbam, resp. preferujem hranolky upečené v rúre.

18. Máš nejaký zvláštny "jedlo" zlozvyk?
Neviem, či sa to dá nazvať zlozvykom, ale veľmi rýchlo som od slovenského "pri jedle sa nerozpráva" prešla k fracúzskemu "nikde sa nedebatuje tak dobre ako pri jedle". Čiže jednoducho povedané pri jedle sa veľmi rada vykecávam (a je jedno, či ide o večeru vo dvojici alebo rodinný obed) a takmer vždy dojedám posledná.

19. Najobľúbenejší kuchynský nástroj / pomocník?
Donášková služba.

20. Recept na tvojom blogu, ktorý musíme vyskúšať?
Na mojom blogu recepty neuverejňujem, ctím zásadu, že človek sa má prezentovať tým, čo mu ide. Plus odfotografovať jedlo tak, aby vzbudilo chute, je veľmi ťažká disciplína. Takže vás týmto odkazujem k otázke č. 12 a to k nášmu rodinnému receptu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.