štvrtok 6. augusta 2015

Lakovač a odlakovač

Dnes tu mám krátke zamyslenie nad dvoma pomocníkmi (napísala by som, že do každej domácnosti, ale nechcem znieť ako z teleshoppingu), ktorí by nám mali v teórii uľahčiť starostlivosť o nechty. Ako je to s nimi v praxi, hneď zistíme.


Postupom času asi každá prídeme na to, aká dĺžka a tvar nechtov sú pre nás ideálne. Mne osobne sa veľmi páčia podlhovasté dlhšie nechty, bohužiaľ som takými nebola obdarená. Moje nechty majú užšie lôžko a smerom ku koncom sa rozširujú, preto ak si ich nechám príliš dlhé, vyzerajú ako lopatky a to sa mi nepáči. Ideálna dĺžka pre ne je zarovno končekov prstov. To ale prináša so sebou občas komplikácie pri lakovaní, lebo ak chcem lak dotiahnuť až úplne k okraju nechta a ešte po ňom aj prejsť, nezriedka si „zaneřádím“ aj končeky prstov. Parfumérie Sephora ale mysleli aj na takýchto nešikovníkov a ponúkajú lakovaciu pomôcku práve na tento účel. (Podľa obrázku sa dá použiť aj na prsty na nohách, ale na tých si nechty nelakujem.) Kovová doštička má v druhej vrstve plastovú podložku, aby dobre priliehala na povrch, na ktorý ju položíme. Potom už stačí priložiť prst do oblúčikového  výrezu a lakovanie sa môže začať. V teórii to znie pekne, ale tá poloha nie je pre prsty úplne prirodzená a trošku som nimi musela krútiť, kým som našla pre ne našla stabilitu. A rovno hovorím, že palce som musela lakovať mimo, lebo som ich nijako nevedela do tejto podložky napasovať bez rizika vykĺbenia. Možno to chce väčší cvik z mojej strany a postupom času si zvyknem na túto polohu prstov pri lakovaní. Podstatné ale je, že vďaka podložke som bola naozaj schopná si nalakovať nechty až po končeky bez toho, aby som si zašpinila okolie nechta. V tomto ohľade hodnotím podložku ako funkčnú a účelnú.


Bezacétonový odlakovač značky Syx som si kúpila pri posledných Hriešne dobrých nákupoch. Poznáte také tie pasce pri pokladni, alias drobnosti, ktoré by sa niekedy mohli zísť. Väčšinou som k nim už imúnna, ale vatové tampóny napustené odlakovačom sa mi zdali ako dobrý nápad. Do kabelky, do kancelárie alebo na cesty - nemusím sa ťahať s fľaškou odlakovača. Patrím totiž k tým, ktoré najmenší oder alebo odštiepenie laku privádza do vývrtky, považujem ho za vrchol neupravenosti a najradšej by som v tej chvíli všetky nechty odlakovala. Nedávno nastala taká situácia v práci a to bola chvíľa pre tieto odlakovacie tampóniky. Síce som ich vyššie nazvala vatovými, ale nie je to úplne presné. Sú z tenšieho materiálu, pripomínajú mi štruktúrou aj hrúbkou papierové kuchynské utierky. Na prvý pohľad na mňa nezapôsobili nejako ohromujúco, navyše neboli nejaké extra mokré a tipovala som, že na odlakovanie ich budem potrebovať možno pol balenia. V skutočnosti som na odlakovanie svetlého laku spotreboval len dva tieto tampóny. Neviem, kde sa v nich zobralo toľko odlakovača, ale bolo to dostatočné množstvo na stiahnutie laku zo všetkých nechtov. (Aby som bola fair, na odlakovanie červeného laku som spotrebovala štyri tampóny.) Druhý celkom podstatný fakt, odlakovač nesmrdí. Ako som spomínala to použitie v kancelárii, je to celkom vhodné, lebo vytasiť sa s nejakou acetónovou potvorou a zamoriť napríklad open space, kolegyne a kolegovia by sa vám asi nepoďakovali. Ja mám kanceláriu sama pre seba, takže teoreticky si tam môžem smradiť, koľko chcem, ale ak si mám vybrať, uprednostním voňavejšiu alternatívu. Skvelé je, že po použití som nemala vôbec vysušené nechty ani ich okolie, naopak na nich ostala tenká akoby olejová vrstva, ktorá nezmizla, ani keď som si ruky následne umyla. Kto používa umelé nechty, pre toho tento odlakovač nie je vhodný, ostatným ho odporúčam všetkými desiatimi odlakovanými nechtami. Kúpite ho výlučne v parfumériách Marionnaud, zdá sa mi, že Syx je ich privátnou značkou (ale nie som si istá). Normálne stojí toto balenie dve eurá, ja som naň mala ešte 30% zľavu.


2 komentáre:

  1. ja som vyskušala normálny odlakovač SYX, ktorý je teraz moja topka:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja pouzivam uz roky bezacetonovy Ebelin a chcem vyskusat Dermacol, lebo ma dobre recenzie, ale poznacim si aj Syx, ked je taky top :)

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.