štvrtok 18. mája 2017

Parfumy môjho srdca: Súboj dvoch Neroli (Tom Ford vs. Yves Rocher)

Kde som pred necelým rokom na tému vôní skončila, tam dnes nadviažem - pri mojom obľúbenom pomarančovom kvete. Pribudli mi totiž dve eau de parfum, ktoré majú základ práve v tejto zložke. Finančne sa pohybujú na opačných póloch, takže bude zaujímavé ich porovnať aj z hľadiska "value for money" (teda hodnota za peniaze). 


Neroli Portofino od značky Tom Ford sa predáva ako unisexová. Táto informácia ma najprv prekvapila, ale vlastne prečo nie. Keď som to chcela otestovať v praxi, môj muž sa netváril, ale nakoniec teda súhlasil (čo mal robiť). Je zaujímavé, že na jeho pokožke vystúpili do popredia citrusové zložky, u mňa viac tie púdrové. Inak ale vôňa ako taká u neho neuspela - citujem: "na mne sa mi nepáči a na tebe mi neprekáža" - ešteže tak. Mne zas neprekáža, že sa nemusíme deliť o jeden parfum - pri obsahu 30 ml by sme sa mu pozreli na dno veľmi rýchlo. 


Hlavu tejto eau de parfum tvoria bergamot, mandarínka, citrón, levanduľa, myrta, rozmarín a horký pomaranč. Srdce sa skladá z kvetu afrického pomarančovníka, jasmínu, neroli a rastliny pitosporum. V základe nájdeme jantár, slez pižmový a archangeliku. Na môj vkus je tam až príliš veľa byliniek, ale nejako extrémne ich v tejto vôni neevidujem. V mojom nose vôňa začína bergamotom a citrusmi a končí kvetom pomarančovníka a jasmínom, môžeme teda hovoriť o sviežom úvode a púdrovom závere.

S touto vôňou som sa zžila prakticky okamžite. Jednoducho to "zocvaklo" a vedela som, že je to ono a že táto vôňa sa zaradí medzi moje podpisovky. A to napriek faktu, že citrusové sviežovky nevyhľadávam. Ale práve ona púdrovosť pomarančového kvetu posúva túto vôňu naspäť do mojej komfortnej zóny.

Predsa ale jednu výhradu k tejto vôni mám. To, že je drahá ako ... , no, proste dosť (30 ml flakón stojí v kamennej parfumérke v základnej cene 102 EUR), to sa pri tejto značke akosi očakáva. (Ja som využila pri nákupe 20% zľavu plus nákupné vouchery, ktoré som si nasyslila ešte od Vianoc - bol to darček od zamestnávateľa, takže ma to ani tak nebolelo). Punc luxusu dodáva aj flakón a nevšedne vytvorený papierový obal, takže potiaľto je všetko v poriadku. Ale tá výdrž... Som jednoducho zvyknutá na lepšie. Keď sa ráno navoniam, do obeda už po nej nie je ani stopy, takže to máme ... štyri hodiny? Z tohto hľadiska v úvode spomenutá "value for money" nevyznieva vôbec presvedčivo a kazí celkový dojem z inak famóznej vône, ktorá ma bude sprevádzať v najbližších mesiacoch.

Vôňa Neroli z radu Secrets d`Essences od Yves Rocher je skomponovaná trochu jednoduchšie - v hlave nájdeme horký pomaranč a petitgrain; v srdci výťažok z neroli a pomarančový kvet a v základe pižmo.

Neviem, ktorá zo zložiek to je, ale cítim v tejto kompozícii sladkého votrelca. Ako keby sa tam infiltrovala nejaká cukrovinka. Prejaví sa po chvíli, keď odveje prvotný púdrový nános a na pokožke ostane vôňa cukroviniek z orientálnej pekárne (kto navštívil takúto prevádzku napríklad pri potulkách Parížom, asi vie, o čom hovorím). Osobne ju radím do kategórie ťažších vôní a práve tá sladkosť spôsobuje, že to pre mňa nie je a určite nebude parfum na každý deň. Asi by sa mi rýchlo "prejedol" (ak už ostaneme pri tejto gastronomickej terminológii).  


Čo sa týka výdrže, nemám najmenšiu pripomienku, vôňa drží ako na pokožke, tak na oblečení celý deň. Svojou jednoduchosťou mi imponuje aj čistý vonkajší obal rovnako ako zaoblený flakón s mliečnym ombré. Ďalšou príjemnou stránkou tohto parfumu je jeho cena. Za 30 ml zaplatíte v základnej cene 33 EUR, a ak počkáte na nejakú tú zľavu, ktoré butiky značky Yves Rocher pravidelne ponúkajú, bude "value for money" ešte lepšia. (A ešte jedna "organizačná" - všimla som si, že v butikoch majú pre nedostatok miesta väčšinou vyložené len flakóny s objemom 50 ml.  Tie menšie si treba pýtať, ochotný personál ich iste rád vyloví z tajných zásob.)

Súbor dvoch Neroli teda dopadol u mňa nerozhodne. Ak by som hodnotila čisto vôňu, Tom Ford by to určite vyhral, pretože mi sedí viac. Ak by sa ale brali do úvahy ostatné faktory, predovšetkým výdrž a aj cena, kladné body by si pripísal Yves Rocher.


6 komentárov:

  1. Ahoj, ja mám tiež rada Neroli, ale teda Tom Ford je strašná pálka, aj keď vonia skvele. Skvelá voňavka s Neroli je Jo Malone Basil&Neroli, ak budeš mať šancu sa k nej dostať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka za tip, to musim niekde ovonat! S tou bazalkou to musi byt zaujimava kombinacia :) ani si to neviem predstavit.

      Odstrániť
    2. Bazalka je len trochu na začiatku, potom už len neroli. Fakt Jo Malone sú geniálne, určite vyskúšaj, keď budeš mať možnosť ;)

      Odstrániť
    3. Viem, že ako novinka je značka v českom Douglase (asi iba v jednej pobočke), tak možno sa dočkám aj v BA ;)

      Odstrániť
  2. To by bolo super ;), pozerám, že majú všetko na Douglas.cz v online shope, tak by mohli posielať aj na Slovensko, niekedy sú tieto firmy strašne pribrzdené :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to mi ani nehovor, pritom ja by som si to aj mala kam dat dorucit do CR, ale maju tam taku kulehu, ze aj fakturacna adresa musi byt ceska, no proste otrava :-(

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.