pondelok 12. júna 2017

Slnečná ochrana 2017

Leto je už doslova za najbližším rohom a ak ste tak doteraz neurobili, je najvyšší čas sa popozerať po nejakých tých krémoch, ktoré vás budú chrániť pred UV žiarením. Ja nenechávam priestor na žiadnu improvizáciu, natieram sa už niekoľko týždňov a začiatkom tohto mesiaca som svoj letný arzenál ešte doplnila.


Čo sa týka tej klasickej slnečnej ochrany, ktorú ja nazývam "k vode", stavila som na značku NUXE. Zaujalo ma, že ponúkajú krém vhodný na tvár aj telo, síce s SPF "iba" 30, ale je dôležité vedieť, že tento ochranný faktor blokuje 94% slnečného žiarenia, kým SPF 50 blokuje 97%, takže to nie je nejaký mega rozdiel. Aj veľkosť tuby je travel- a user- friendly, určite sa bude dať spotrebovať. Nachádza sa v nej stredne husté mlieko (alebo redší krém, ako chcete), ktoré sa dobre rozotiera a na pokožke zanecháva saténový efekt bez bielych stôp. Určite by som sa zaobišla bez vône "vodných a slnečných kvetov", ktorá je pomerne výrazná, ale k tejto značke už akosi patrí. Krém prešiel záťažovým testom počas nedávneho víkendu v Tatrách, hodnotím ho ako spoľahlivý (či na tvári alebo tele) a snáď dostane príležitosť predviesť sa aj niekde pri mori.


Z rovnakého radu pochádza aj šampón po opaľovaní na vlasy a telo. Charakterizuje ho totožná vôňa a vzhľad tekutého medu. Ostal mi ešte z minuloročnej letnej dovolenky (článok tu), a napodiv dobre umýva nielen telo, ale aj vlasy, ktoré sú po použití ľahké a lesklé. Pravidelne by som ho na tento účel nepoužívala, ale nárazovo je to praktická záležitosť. Ocenila by som, ak by existoval aj menší formát.

Do tretice reprezentuje NUXE Sun svieže mlieko po opaľovaní. Podľa popisov by malo predĺžiť opálenie, čo asi nebudem vedieť potvrdiť, lebo ako pravidelne opakujem, ja sa dobrovoľne slnku nevystavujem. Vždy sa snažím zaliezť si do tieňa a vyhýbať sa priamym slnečným lúčom. Toto mlieko vnímam ako doplnkovú hydratačnú starostlivosť pre namáhanú pokožku, ktorú obnovuje a upokojuje, ale myslím, že túto úlohu zvládne v podstate akékoľvek hydratačné telové mlieko. Na pokožke je trochu lepkavejšie, takže to nebude úplne pre každého, mne to až tak neprekáža. Dá sa použiť aj na tvár, ale to som neskúšala, tam preferujem regeneráciu pomocou masky a/ alebo klasického hydratačného krému.


Ochranné krémy určené do mesta reprezentuje dvojica, ktorá na blogu nie je vôbec neznáma. Opäť sa mi podarilo dostať sa ku krému Super City Block SPF 40 od Clinique. V tomto článku z roku 2013 o ňom píšem podrobnejšie. Vôbec sa nezmenil, vyhovuje mi a som z neho nadšená. V skratke: je jemne béžovo tónovaný, dá sa použiť aj na očné okolie a na pleti robí pekný saténový efekt. Jediné mínus vidím v dostupnosti; tento variant sa dá kúpiť jedine v špecializovaných predajniach Clinique. Ak by vám stačila dvadsaťpäťka, obdobný krém s takýmto SPF dostať aj v sieťach parfumérií.

V oblasti dostupnosti to škrípe aj u ďalšieho adepta - hydratačnej hmly Hydrabio od značky Bioderma, ktorá má SPF 30. Dá sa zohnať v zahraničí, prípadne možno na e-shopoch. Tento produkt používam ako doplnok k predchádzajúcej starostlivosti a praktické je, že sa dá aplikovať v priebehu dňa na make-up. S čím nie som úplne spokojná, je kvalita pumpičky. Niekedy sa zasekne a neviem zo spreja nič dostať, inokedy funguje bez problémov. Ale celkovo si myslím, že toto je typ produktu, ktorý v lete patrí do každej kabelky či (pánskej) tašky a nájdeme ho napríklad aj v ponuke značiek La Roche-Posay či Filorga.


Dlho- predloho som nevedela nájsť balzam na pery, ktorý ba mal vyššie SPF a nepôsobil pritom na perách "lyžiarskym" dojmom. Zdá sa, že už som našla. Balzam na pery Pivoine Sublime od L`Occitane s ochranným faktorom 25 spĺňa všetky moje kritériá: chráni pred UV, má jemnú hodvábnu konzistenciu, na perách zanecháva decentný lesk a ani moje obavy z pivonkovej vône sa nenaplnili. Je síce mierne cítiť, ale neruší ma to. Navyše balzam má krásny hliníkový obal. Okrem bezfarebnej verzie, ktorú mám ja, existujú ešte štyri rôzne tónované. Brzdou by pre niekoho mohla byť cena 16 EUR, ja som pri nákupe využila 20%-nú zľavu. Aktuálne žiadna takáto akcia nebeží, ale na stránke L`Occitane som objavila ponuku, ako získať tento balzam k nákupu ako darček, tak možno to niekomu príde vhod.


Na záver tu mám kategóriu deti a muži. (Teda v našom konkrétnom prípade jedno dieťa a jeden muž.) Dieťa je svetlokožé po mne (bohužiaľ), a teda platí pre neho to, čo pre mňa - pred priamym slnečným žiarením sa snažím ho chrániť, no nie vždy sa dá držať ho v tieni. Natieram ho lóciom Daylong Kids SPF 30, ktoré je husté tak akurát (s dospeláckou verziou tohto mlieka som nebola spokojná práve preto, že bolo riedke a vylievalo sa von z tuby, len čo som odklopila viečko), bez problémov sa rozotiera, nezanecháva biele stopy a nelepí. Opäť je to síce iba tridsiatka, ale otestovali sme ju minulý rok pre mori a viem, že je spoľahlivá. Samozrejme, pri dodržaní známeho pravidla o obnove ochranného "náteru" každé dve hodiny alebo po každom kúpaní. Muž je fototyp z úplne opačnej strany spektra, opaľuje sa rýchlo a do hneda a na krém s SPF ho musím tak trochu nútiť. Ale odkedy objavil spreje značky Nivea, už ho netreba presviedčať tak dôrazne. Sprej je totiž veľmi praktický a jednoduchý na rýchle použitie, netreba ho nejako extra rozotierať a na pokožke nie je mastný (čo takmer všetci chlapi neznášajú). Mne sa veľmi páči aj vôňa tohto produktu, nevonia ako nič konkrétne, ale evokuje mi slnečnú pláž, dovolenku a vždy keď ju cítim, v duchu sa prenesiem niekde úplne inde.


4 komentáre:

  1. Super clanok. Ja tiez dlho hladam balzam na pery s spf, ktory nezanechava pery biele. Zatial som to vyriesila s balzamom eoss ochrannym filtrom 15, no pozriem sa aj na tuto 25. Zaujala ma este hmla Hydrabio. Neznici make-up a nerobi flaky na obleceni? Opalovacia hmla Phododerm MAX Bioderma totiz nie je presne to, co som si pod slovom hmla predstavovala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pozrela som si ju na stranke Biodermy a javi sa mi to ako uplne iny typ produktu. Tato moja je fakt jemna, make-up nenici a ani s oblecenim som nemala problem. Jediny nedostatok je obcas zaseknuta pumpicka.

      Odstrániť
  2. Ahoj, ja mam na tvar (zmiesana plet) krem na opalovanie 50 faktor od Eucerinu - hladala som taky, co by nemastil, skor zmatnil a o ktorom na pleti ani neviem, ze ho mam. Dali mi minuly rok v lekarni od Eucerinu a vyhovoval, len ho ani za boha neviem najst na webe, ale je to lahka zmatnujuca akoby kremova emulzia a ja si to davam normalne na krem ako poslednu vrstvu a ziadne cierne bodky, vyrazky a podobne mi to nerobi, dokonca ani teraz v tehotenstve. Okolo 14 EUR to stalo bez zlavy. Misa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taketo nieco? http://www.eucerin.sk/vyrobky/slnecna-ochrana/ochranny-kremovy-gel-na-opalovanie-na-tvar-oil-control-spf-50plus Ja som niekedy Eucerin pouzivala, ale aktualne to nie je znacka, ktora by ma nejako lakala. Akoze nic proti nej nemam, ale proste si na nu nespomeniem, ked sa rozhodujem, co kupit.

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.