streda 22. mája 2013

RECENZIA: Hojivý antibakteriálny krém Cicalfate od Avène


Tri predchádzajúce články boli zamerané na dekoratívnu kozmetiku, dnes sa vrátim k starostlivosti o pleť. Zdôrazňujem slovo starostlivosť, lebo produkt, o ktorom idem písať, síce nie je z kategórie „najviac glamour na svete“, ale už mi/nám par krát (doslova) zachránil kožu. Predmetom tejto recenzie bude hojivý antibakteriálny krém Cicalfate od AvèneUž ani neviem, kde som sa o ňom dozvedela (pravdepodobne na niektorom z francúzskych blogov, ktoré sledujem), ale prvý raz som ho kúpila pred dvoma rokmi, keď sme šli na dovolenku, že „keby niečo“. 


Cicalfate je hustý biely krém v bielej plechovej tube s tradičným striedmym dizajnom, ako výrobky Avène mávajú. Po rozotrení necháva mastný film, ale nie je to niečo, čo by mi u hojivého krému prekážalo. Obsahuje 45% termálnej vody z kúpeľov Avène a účinné látky: soli medi a zinku a sukralfát (látka, ktorá pleť upokojí a naštartuje proces hojenia). Krém je neparfumovaný (má veľmi jemnú „lekárenskú“ vôňu), bez konzervantov, hypoalergénny a nekomedogénny a je určený na citlivú, podráždenú alebo poškodenú pokožku. Do týchto kategórií sa toho zmestí naozaj veľa. Ja osobne ho najčastejšie používam na tvár, na upokojenie podráždených miest ktoré ostanú po vyrážke. Ale to je len jedno z jeho mnohých využití. 




Pamätáte sa na film Moja tučná grécka svadba a na otca, ktorý pri každej príležitosti odporúčal použiť Okenu? Tak nejako takto to mám ja s Cicalfatom. „Daj si na to Cicalfate je moja odpoveď, keď sa dozviem, že Hubbs má nejaké drobné poranenie pokožky, štípanec a podobne. A on na to: „Ty a ten tvoj Cicalfate“ a začne sa smiať (neviem prečo ;) ). Pretože faktom ostáva, že sme pozitívne účinky tohto krému neraz výrazne ocenili. (A teraz príde pasáž „my a náš život“. Ale dá sa otestovať produkt lepšie ako  používaním v bežnom živote?) 

Napríklad, keď Hubbs spadol z bicykla tak nešťastne, že si odrel polovicu trupu. Rany (samozrejme nie otvorené) som mu natierala Cicalfatom a zahojili sa pekne a rýchlo. Minulý rok na jeseň som si bola dať odstrániť znamienka na bruchu (nič dramatické, len boli reliéfne a stále som bola v strese, aby som si ich nezachytila o oblečenie) a pán doktor mi na doliečenie najprv poradil potieranie vazelínou, ale keď som mu povedala, že mám doma Cicalfate, tento môj výber schváli s tým, že je to ešte lepšia alternatíva. Do tretice, nedávno som si spôsobila kuriózne „zranenie“. Pri odličovaní očí som si na tampón dala príliš málo odličovača, a keď som si prešla po oku, na vonkajšom kútiku som pocítila výrazné pálenie. Áno, volajte ma Pierre Richard, ale ja som si ublížila niečím tak nevinným ako vatový tampón. Pri vonkajšom kútiku som mala červený fliačik, ktorý dosť pálil. Najprv som ho postriekala termálnou vodou v spreji a potom pretrela vrstvou Cicalfatu. A keď sa krém vsiakol, postup som opakovala a zase znova celý večer. Na noc som miesto natrela hrubou vrstvou krému a ráno, kým som odišla do práce som opakovala postup termálna voda – krém. Počas dňa som to podráždené miesto ešte trochu vnímala, ale pálenie nebolo vôbec výrazné. Potom doma som zopakovala scenár z predchádzajúceho večera a na druhý deň ráno nebolo po fliačku ani stopy. Napriek tomu, že to bolo v okolí očí, nezaznamenala som žiadnu nežiaducu reakciu. Tento krém určite odporúčam.


Na záver praktické info: okrem zobrazeného 40 ml balenia existuje aj 100 ml verzia. Dostupné sú v partnerských lekárňach značky Avène

2 komentáre:

  1. Dobrý tip, díky. My zas doma na všechno používáme Infadolan. Stojí asi 2 Eura (u nás teda kolem 60,-) a hojí naprosto skvěle. Obsahuje jen vazelínu a lanolin (ovčí tuk) a je k dostání v lékarnách. Super věc :)

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.