utorok 11. júna 2013

RECENZIA: Make-up Yves Saint Laurent Touche Éclat Foundation

Kto by nepoznal legendárny rozjasňovač Touche Éclat od Yves Saint Laurent? Keď minulý rok značka uviedla na trh ním inšpirovaný make-up, mnohé z nás boli oprávnene zvedavé, či sa do neho podarí preniesť ono touche-éclatovské je-ne-sais-quoi.



Najprv pár slov k odtieňom, ktorý z nich som si vybrala a prečo. Odtiene sú rozdelené do troch skupín: B (beige čiže neutrálna béžová), BD (beige doré - doslovne "zlatá béžová" so žltým podtónom) a BR (beige rosé - béžová s ružovým podtónom) a je ich celkovo 22. V kategórii B sú k dispozícii odtiene od B10 po B90, v BD od BD10 po BD70 a v BR od BR10 po BR60. Neviem o žiadnej inej značke zo segmentu luxusnej kozmetiky, ktorá by ponúkala toľko rôznych odtieňov, na toto sme zvyknuti skôr u profesionálnej dekoratívky typu MAC alebo Make Up For Ever. Tlieskam!

Na Slovensku je dekoratívna kozmetika YSL dostupná v parfumériách Marionnaud, vybrala som sa teda tam, aby som Touche Éclat Foundation testla na vlastnej koži. Na úvod háčik - na náš malý trh samozrejme nedovážajú všetky odtiene a kategóriu BR vôbec nie. Som bleduľa (pre porovnanie, u Diora som 010 a u Clarins 103) a na viac ako 10 som sa nevidela ani u YSL, skúsila som teda aspoň B10 a BD10, najprv na ruku, potom na sánkovú kosť. Nielen pri umelom svetle v predajni, ale vyšla som aj von na denné. Oba boli príliš žlté, BD ešte k tomu s mierne oranžovým nádychom, takže nula bodov. Čo logicky viedlo k dileme - zariskovať a objednať BR10 "naslepo" cez internet? Po dlhšom zvažovaní som to riskla a vďaka tomu môžete dnes čítať túto recenziu. 


Takže, aký je? Už vonkajší zlatý obal, logo na bordovom pozadi a ozdobné písmo evokujú luxus. Flakón zo skla s obsahom 30 ml je popísaný zlatým písmom, na jednej strane sa nachádza pozdĺžny nápis Yves Saint Laurent a na druhej strane nápis Le Teint Touche Éclat a zlatý je aj vrchnák (s logom), pod ktorým sa skrýva... zlatá pumpička! Flakón je pomerne ťažký, nie úplne travel friendly. Môj prvý dojem, keď som vytiahla flakón z obalu (okrem záplavy zlatej), bol "ale veď je to ružové". (No jasné, však nie nadarmo to má v názve BR, zdôrazňujem BR, milá zlatá.) No, trošku som sa obávala, či som predsa len neprestrelila. A potom prišla sobota, deň testu (make-upy prvý raz testujem vždy v sobotu, mám čas sa s nimi vyhrať a prípadne počas dňa vychytávať možné nedostatky). Dala som ho na chrbát ruky (1 dávka z pumpičky stačí) a zistila som, že s tou ružovosťou to nebude vôbec taká tragédia a aplikácia na tvár (kde mám oveľa menej žltých tónov ako na ruke) mi to len potvrdila. Nehovorím, že mi sedí úplne na 100%, ale z možných alternatív je to rozhodne tá naj.



Na tvár ho nanášam štetcami, či už Real Techniques alebo Sephora. Hustota produktu je presne taká, ako má u tekutého make-upu byť - je dosť hustý na to, aby sa pri aplikácii nerozliezal a nestekal, ale zároveň dosť riedky, aby sa s ním dalo pekne pracovať a aby sa rozotrel dostratena. Tento make-up obsahuje rozjasňujúce pigmenty, ktoré pleti dodávajú rozžiarený glowy vzhľad bez toho, aby robili z nositeľky discoguľu. Pleť vyhladí a zjednotí, ale napriek tomu ho na nej nevidno. Aby som to vysvetlila - znalec spozná, že máte na sebe make-up, ale sám osebe nie je postrehnuteľný. Ako som spomínala, jedna dávka z pumpičky úplne stačí na pokrytie celej tváre. Make-up jemne nevtieravo vonia, pripomína mi to parfumáciu make-upov Clarins. Krytie je stredné, ale vďaka ľahkosti textúry by podľa mňa nebol problém tento make-up na potrebných miestach vrstviť. (Nemám žiadne zásadné problémy s pleťou, preto som to neskúšala.) Tento make-up sa hodí pre takmer všetky typy pleti okrem veľmi mastnej a aknóznej (kvôli spomínanému rozjasňujúcemu efektu), obzvlášť by som ho odporučila unavenej pleti bez jasu. Obsahuje SPF 19 / PA++. Jeho výdrž sa pohybuje okolo osem hodín (pri fixácii púdrom, bez fixácie som neskúšala), takže bežný pracovný deň zvládne, sem-tam po pol dni sa mi leskne nos, ale na tieto prípady nosím v kabelka zmatňujúce papieriky MAC. Ak by som šla z práce ešte za zábavou, definitívne bude potrebovať prepúdrovať. Záťažový test, čiže hodinu Pilates, prežil bez úhony.

Môj celkový dojem z tohoto make-upu je pozitívny, vďaka jeho vlastnostiam ho určite radím k top make-upom (z tých, ktoré som mala možnosť vyskúšať). Ak by som našla odtieň, ktorý by mi perfektne sadol, nemala by som vôbec žiadnu výhradu.

2 komentáre:

  1. YSL makeup mám v hľadáčiku už dlho, ale nikde nemali moje odtiene na otestovanie a nie som tak odvážna , ako ty.. ale všade na youtube na neho počúvam iba chválu....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som sice odvazna, ale po lete sa mi nejak zmenil odtien pleti (pritom slnku sa vyhybam) a teraz je tento odtien az moc ruzovy, preto ho miesam s kvapkou Teint Idole Ultra od Lancome (odtien 010) a potom je akurat.

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.