štvrtok 14. augusta 2014

Summer hits: letné čítanie

Toto bola pôvodne súčasť článku Summer hits, ale zdal sa mi zbytočne dlhý, tak som ho sekla a dnes sa povenujem non-beauty záležitostiam, presnejšie čítaniu. Nadpis síce hovorí o letnom, ale tieto knihy môžete čítať v ktoromkoľvek ročnom období, to len mne to vyšlo práve v lete.


O prvej z  nich som už niečo naznačila v tomto článkuSilkworm od Roberta Galbraitha som si objednala ako e-book, pretože som sa nevedela dočkat ďalšieho prípadu súkromného detektíva Cormorana Strike-a. A bolo to ako stretnúť sa so starým kamošom a absolvovať s ním ďalšiu dobrodružnú výpravu. Tento raz pátral po zmiznutom spisovateľovi, autorovi "výbušného" rukopisu, ktorého vydanie by mohlo prinajmenšom ohroziť povesť niekoľkých ľudí vo vydavateľskom biznise. Kniha má opäť veľmi dobré tempo, i keď musím úprimne povedať, že prostredie, v ktorom sa odohráva, ma neoslovilo až tak, ako pri predchádzajúcom románe. Trochu mi trvalo, kým som sa do knihy "dostala" a pochopila, kto je kto - medzi publisherom, editorom a agentom a ďalšími postavami a postavičkami sa mi zo začiatku mierne plietli osoby a obsadenie. Ale to je taká jediná mini-výhrada, inak sa mi kniha veľmi páčila, záver bol opäť výborne vystavaný a pre mňa osobne prekvapujúci (ale to je pre mňa takmer vždy, málokedy prídem na to, kto je vrah a keď už, tak tipovaním). Akurát som si na seba ušila búdu, že som to tak rýchlo po vydaní prečítala, lebo teraz musím ktovieako dlho čakať, kým autorka napíše ďalší diel. (V češtine je vydanie tejto knihy pod názvom Hedvábník naplánované na rok 2015, o slovenskej verzii zatiaľ nemám info).

Aj druhá kniha je detektívka a tiež od spisovateľky píšucej pod pseudonymom. Fred Vargas, vlastným menom Frédérique Audoin-Rouzeau, je pôvodným povolaním archeologička a v jej detektívnych románoch má história svoje pevné miesto. Teda, odohrávajú sa v súčasnosti, ale takmer vždy je tam nejaký prvok z histórie či už reálnej (morová epidémia) alebo v podobe mýtov a legiend (o vlkolakovi či upírovi). Pilierom jej tvorby sú dve série - trilógia Traja evanjelisti a (zatiaľ) deväť kníh, kde hlavnou postavou je komisár Jean-Baptiste Adamsberg. Väčšina z nich bola preložená do slovenčiny (a/alebo češtiny). Hlavnými postavami trilógie sú traja historici (s evanjelistami majú spoločné len mená) a zároveň amatérski detektívi, z ktorých každý viac alebo menej trpí určitou profesionálnou deformáciou, ich znalosti a expertíza sú však veľmi cenné, dokonca tak, že občas sa epizódne mihnú v druhej spomenutej sérii o komisárovi Adamsbergovi. A práve do nej patrí kniha, ktorú som dočítala nedávno - Un lieu uncertain (v slovenčine vyšla pod názvom Prekliate miesto a v češtine ako Záhada mrtvých nohou). Ak máte radi detektívky s prímesou mysteriózna, toto by sa vám mohlo páčiť. Príbeh začína nálezom deviatich párov useknutých nôh pri bráne londýnskeho cintorína a pokračuje brutálnou vraždou bohatého starého pána - zdanlivo to spolu nesúvisí, ale na objasnenie oboch prípadov si komisár musí "odskočiť" až do Srbska, kam ho privedie stále živá legenda o miestnom upírovi. Hoci takéto "duchariny" veľmi nevyhľadávam (a nebyť Adamsberga, tak po tomto námete pravdepodobne nesiahnem), nevedela som sa od nej odtrhnúť. Len upozorňujem, že je to detektívka skôr "kecacia" ako akčná (no veď Francúzi), ale rozhodne nie nudná.

Séria Traja evanjelisti, dve samostatne stojace knihy a séria Komisár Adamsberg
Čo sa týka tejto série, knihy som nečítala úplne postupne (ani to nie je nutné, knihy na seba nadväzujú veľmi voľne a na pochopenie hociktorej netreba mať "naštudované" predchádzajúce časti), ale podľa toho, ako sa mi ich podarilo zohnať. Prekliate miesto má poradové číslo osem, medzitým už mi prišla ďalšia kniha z tejto série (objednávam zo stránky www.bookdepository.com), zatiaľ posledná L`Armée Furieuse (Zúrivá armáda). Práve ju čítam a tiež je veľmi zaujímavá. Na skompletovanie mojej zbierky mi chýba už len číslo tri s názvom Les quatres fleuves, ktorá sa trochu vymyká tým, že je spracovaná ako grafický román a jej cena je nepomerne vyššia ako u paperbackov, takže čakám na nejakú akciu, a idem do nej. Ak by som mala zhodnotiť celú sériu, najmenej sa mi zatiaľ páčila prvá kniha série L`homme aux cercles bleus (Muž s modrými kruhmi), najlepšia je podľa mňa štvorka Pars vite et reviens tard (Uteč rýchlo a ďaleko).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.