štvrtok 5. februára 2015

The Beauty Brains - blog a kniha

O mojich obľúbených YouTubberoch som už na blogu písala, ale zatiaľ som sa nedostala k tomu, aby som uverejnila zoznam blogov, ktoré pravidelne a rada sledujem. Dnes začnem prvým z nich - The Beauty Brains a zároveň predstavím s ním súvisiacu knihu. 


Ako som ho objavila, na to už si veru nespomínam, ale veľmi rýchlo som si ho obľúbila. Stoja za ním dvaja vedci, chemici so špecializáciou na kozmetiku, Perry Romanowski a Randy Schueller, ktorí spolupracovali s kozmetickými spoločnosťami "světového věhlasu" a ktorí prostredníctvom svojho blogu odpovedajú na otázky čitateľov. Ak poznáte reláciu Mythbusters, tak toto je niečo podobné, ale zamerané na kozmetiku. Súčasťou blogu je aj fórum, kde sa dá s autormi blogu a s ostatnými čitateľmi diskutovať a týždenný podcast, ktorý sa dá vypočuť priamo na stránke alebo stiahnuť do počítača.

Perry a Randy sa rozhodli zhrnúť najzaujímavejšie otázky a odpovede do knihy, ktorú nazvali It`s OK to have Lead in your Lipstick. Existuje aj v papierovej verzii, ale tá je jednak drahšia ako e-book a druhak sa dá objednať len vrámci USA. Ja som využila fakt, že sa dá stiahnuť do čítačky, pričom jej cena bola úplne smiešna, 2,99 USD, čiže v prepočte pár drobných.

Kniha je rozdelená na šesť častí, ktoré rozoberajú témy ako šikovné lži kozmetických spoločností, bezpečnosť kozmetiky, populárne "beauty" mýty, greenwashing, bizarné ingrediencie a kľúčovú otázku - či existujú produkty, ktoré naozaj fungujú. Každú z týchto častí tvoria tématické okruhy: všeobecné otázky, starostlivosť o pleť a make-up a starostlivosť o vlasy. Pri odpovediach na otázky nájdete odkazy na rôzne štúdie a dáta, o ktoré autori svoje tvrdenie opierajú.

Tým, ktorí tento blog pravidelne sledujú, bude možno kniha pripadať zbytočná, lebo otázky z blogu sa v nej opakujú. Na druhej strane je fajn mať ich takto na jednom mieste a zároveň drobným peniazom prispieť na prevádzku tohto podľa mňa veľmi užitočného blogu.

Čo z knihy pokladám pre seba za najužitočnejšie? Kapitolu o kozmetických ingredienciách z hľadiska bezpečnosti. Dôležitý poznatok, ktorý z nej vyplýva je, že "dávka robí jed jedom", teda, že viac ako na konkrétnej ingrediencii záleží na tom, v akej koncentrácii je v danom produkte prítomná. To sa týka hlavne látok, ktoré majú v poslednom období zlú reputáciu (SLS, parabény, silikóny). Ďalšia zaujímavá pasáž bola pre mňa osobne tá o organickej či bio kozmetike, ktorú autori úplne nezavrhujú, ale zároveň jej tak trochu "nastavujú zrkadlo".

  

2 komentáre:

  1. Blog nepoznam, skor sa orientujem na nemecky pisuce blogy. Ale pises o nich zaujimavo, takze si asi budem musiet precvicit poznatky z anglictiny. Hadam to zvladnem :-)
    KAVIAREŇ U MAČKY

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.