štvrtok 9. júna 2016

Parfumy môjho srdca: Black Opium (eau de toilette) od YSL

Zámerne som do nadpisu pridala eau de toilette, aby bolo jasné, že nemáme spoločné deja vu. Pretože Black Opium sme tu mali cca pred rokom, kedy som ho dostala k narodeninám. V závere článku som sa "vyhrážala", že si počkám na odľahčenú verziu a ak sa mi bude páčiť, je tam riziko, že skončí u mňa doma. No a rok sa s rokom stretol, zase boli narodeniny a .... veď vidíte.


Za starých (dobrých) čias platilo, že v rámci jednej vône sa toaletná voda od parfumovnej líšila len silou koncentrácie obsiahnutých vonných zložiek. Dnes sa to už tak striktne neberie a rozdiely bývajú aj v samotných zložkách vône, ako je tomu aj v tomto prípade.

Akord kávy nie je až tak výrazný ako v prípade eau de parfum. Je to tým, že toaletná voda na rozdiel od parfumovej obsahuje zelené kávové zrná. Tie ale nenájdeme v hlave vône, ktorú obstarali čierne ríbezle, hruška a mandarínka. Srdce tvorí už spomínaná káva, kvet pomarančovníka (zase on!) a jazmín spolu s čajovými lístkami. Základom sú pižmo a drevité tóny.


Subjektívne najviac cítim v úvode hrušku, na ktorú plynulo nadviaže práve káva. Eau de toilette je skutočne menej intenzívna, menej dôrazná ako eau de parfum, no určite by som ju nenazvala sviežou. Nato obsahuje príliš veľa gurmánskych akordov. Nastalo však u nej mierne odľahčenie a tak bude pre mňa spoločníčkou aj počas letných mesiacov, kedy by mi eau de parfum predsalen príliš stúpala do hlavy. Pravdepodobne daňou za menšiu intenzitu je kratšia výdrž vône. Kým eau de parfum som cítila z oblečenia ešte po niekoľkých dňoch, eau de toilette mizne v priebehu jedného dňa

Čo sa týka flakóna, tvar aj farebná schéma ostal zachované, mení sa len zastúpenie metalickej ružovej. Osobne sa mi páčia oba a myslím, že sa pekne vizuálne dopĺňajú.

Nedávno som objavila, že existuje aj limitovaná verzia tejto vône s podtitulom Nuit blanche (doslova biela noc, ale znamená noc, kedy sa nespí). U nás v parfumériách som na ňu nenarazila, ale u susedov je dostupná v sieti Douglas. Verím, že sa mi ju podarí niekde ňuchnúť a nevylučujem, že sa následne moja zbierka vôní Black Opium opäť rozrastie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.