piatok 23. augusta 2013

TAG: Knižný detektív

V posledných kuloároch som v súvislosti s Kindlom spomenula, že knihy a vôbec čítanie sú pre mňa vedľa kozmetiky ďalšou vášňou. Odvtedy som sa snažila nájsť spôsob, ako priniesť tému kníh na blog, ktorý sa im primárne nevenuje a potom som u An. narazila na tento skvelý TAG s názvom Knižný detektív. Pôvodne pochádza z blogu Knižní útočiště. Mojou úlohou bolo vo svojej knižnici vypátrať knihy podľa určitého kritéria. (Vopred upozorňujem, že TAG je dlhý, uvarte si nejaký horúci nápoj, naložte si na tanier nejaké pochutiny a môžeme začať.)


Aké knihy som mala hľadať a nájsť?


Knihu, ktorá má  na svojom obale či v názve slovo "kniha": John Oakes - Zlatá kniha parfémů. Túto knihu som kúpila pred x rokmi v Levných knihách a je to stručný sprievodca svetom parfumov. Obsahuje slovníček pojmov používaných v tejto oblasti, návod ako správne vybrať parfum a charakteristiky tých najznámejších (kniha vyšla v roku 1996, čiže nenájdete medzi nimi žiadne hot news, ale naopak old school).

Klasiku: Émile Zola - L`Assommoir. Pri slove "klasika" mi na myseľ prídu autori, o ktorých sme sa učili v škole na hodinách literatúry. K Zolovi a jeho dielam som sa však dostala až v neskoršom veku. Kniha, ktorá vyšla v slovenskom preklade pod názvom Zabijak je súčasťou autorovho rozsiahleho cyklu a rozpráva o osudoch práčky Gervaise Macquart, ktorá vďaka svojim príživníckym partnerom padá počas svojho života na úplné dno. Kniha šokuje svojim naturalizmom a zanechala vo mne hlboký dojem.

Obálku so zvieraťom: Mark Haddonn - Courious Incident of the Dog in the Night-time. Pes na obálke je bohužiaľ prepichnutý vidlami a tým pádom mŕtvy, a to je aj začiatok príbehu, v ktorom sa hlavný hrdina, teenager Christopher trpiaci Aspergerovým syndrómom, snaží vypátrať, kto zabil psa, ale pritom narazí na ďalšie tajomstvá, ktorým chce prísť na koreň. Kniha je napísaná zaujímavým štýlom (rozprávačom je sám hlavný hrdina) a dáva nám možnosť nahliadnuť do sveta mladého muža, ktorý rozmýšľa a koná "trochu" inak.

Knihu v cudzom jazyku: Táto úloha ma pobavila a vlastne som ju chcela najprv vynechať, lebo kníh v cudzom jazyku mám vo svojej knižnici totálnu väčšinu. Nie je to póza, ale keď nemám problém čítať knihy v angličtine, francúzštine alebo češtine, príde mi zbytočné kupovať knihy v slovenskom (často nekvalitnom) preklade. Takže túto úlohu som si zmenila na Knihu v slovenskom jazyku a vybrala som svoju najobľúbenejšiu: Deň dlhší ako ľudský vek od Čingiza Ajtmatova. Dala by sa charakterizovať ako príbeh obyčajného človeka, v ktorom sa prelínajú realita, legendy, spomienky spolu s trochou sci-fi prvkov. Pre mňa osobne jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala.

Knihu s trblietavým obalom: Joanne Fluke - Carrot Cake Murder. V skratke: detektívna story s receptami. Hlavná postava Hannah je majiteľkou malej pekárničky v mestečku v štáte Minnesota a keď sa v jej okolí stane vražda, ona si nedá pokoj, kým vraha nevypátra. Kniha obsahuje aj recepty na dobroty, ktoré sa v nej spomínajú - už som z nich niekoľko upiekla, vrátane "titulného" mrkvového koláča, ktorý bol fantastický. Existuje celá séria pod názvom Hannah Swensen Mysteries a každá z kníh má v názve nejaký dezert (a obsahuje okrem detektívneho príbehu aj recepty).    


Obal, na ktorom sú iba písmená: Joanna Barsh and Susie Cranston - How Remarkable Women Lead Nie som fanúšikom motivačnej literatúry, no v prípade tejto knihy som urobila výnimku. Zaujali ma v nej príbehy žien na vedúcich pozíciách, v ktorých sa dá nájsť inšpirácia pre rôzne situácie, aj keď práve nie ste ženou na vedúcej pozícii. Túto knihu mám stále na nočnom stolíku a s odstupom sa k nej vraciam. 

Knihu, ktorej hlavným hrdinom je chlapec/muž: Chaim Potok - My Name is Asher Lev. V tomto prípade je hlavným hrdinom chlapec, ktorý dospeje v muža. Ako malý objaví v sebe talent na maľovanie. Je však členom ortodoxnej chasidskej židovskej komunity, pre ktorú podobný talent nie je darom, ale cestou, ktorá odvádza od viery a vedie do pokušenia či rovno zatratenia. Asher bojuje - sám so sebou, s rodinou, s komunitou, s predsudkami... Vykreslenie jeho vnútorného sveta je strhujúce. Voľným pokračovaním je kniha The Gift of Asher Lev.

Najstaršiu knihu v mojej knižnici: Josef Lőbl - Od manželství k lásce. Rok vydania 1936. Viac neviem, čo by som k nej dodala, dostala som ju od sesternice pri neviem akej príležitosti, nečitala som ju a skôr ju vnímam ako takú kuriozitu v rámci mojej knižnice  

Knihu, ktorá nie je YA (= young adult, teda pre dospievajúcich): Marian Keyes - The Other Side of the Story. O tom, že každá minca má dve strany a že každý príbeh ich má tak dve až tri, podľa toho, kto ho rozpráva. Táto úloha mi dala zabrať asi najviac. Netvrdím, že by si dospievajúca dievčina (alebo junák) nemohla túto knihu prečítať, ale myslím, že na pochopenie určitých súvislostí a udalostí z nej treba mať niečo "odžité".  

Obal knihy, ktorý je namaľovaný (nie je na ňom fotka): Eowyn Iveyová - Dcéra snehu. Na obale je nakreslený brezový les a spoza jedného stromu vykúka dievčatko, spoza iného líška. Magický príbeh o bezdetných manželoch v nehostinnej Aljaške, ktorí si zo snehu vymodelujú dievčatko a na druhý deň ráno nájdu iba stopy smerujúce k lesu, Potom zbadajú v lese naozajstné dievčatko. Alebo je to iba prelud? Autorka nás dosť dlho drží v napätí, ako to s dievčatkom v skutočnosti je. Príbeh je dojímavý, ale bez pátosu a preháňania.


Najhrubšiu knihu: Philip Pullman - His Dark Materials. Trilógia na 1088 strán. Obsahuje knihy Northern Lights, The Subtle Knife a The Amber Spyglass, prvá kniha bola sfilmovaná pod názvom Zlatý kompas. Príbeh dievčatka Lyry, ktorá sa vydáva spolu so svojim démonom Panom na dobrodružnú cestu po stopách tajomného fenoménu zvaného Prach (Dust).     

Akúkoľvek inú vec v knižnici okrem kníh: Som z generácie, ktorá ešte zvykla kupovať si zvukové nosiče a časť mojej knižnice je vyhradená CDčkam. Vybrala som jedno môjmu srdcu obzvlášt blízke - Once Again od Johna Legenda. Mr. Legend, you are my legend.

Knihu, ktorá nepatrí do žiadnej série, stojí samostatne: Frederick Forsyth - The Day of the Jackal. Strhujúci špionážny román o príprave atentátu na generála de Gaulla. Príbeh v neuveriteľnom tempe, kde hlavný hrdina, hoci je chladným nájomným vrahom, má (aspoň trochu) sympatie čitateľa (teda aspoň moje). Pre mňa osobne bola kniha zaujímavá aj tým, že jej kľúčové pasáže sa odohrávajú v Paríži, v štvrti, kde som nejaký čas žila.

Obálku, na ktorej je oko: Stieg Larsson - The Girl Who Kicked the Hornets` Nest. Tretia časť trilógie Millennium, ktorá bola pred niekoľkými rokmi celosvetovým fenoménom. Mladá žena na obálke znázorňuje hlavnú hrdinku Lisbeth a fotografia je urobená tak rafinovane, že naozaj vidíme len jedno oko.

Obálku, ktorá sa nepodarila: Druhá najťažšia úloha (po knihe, ktorá nie je YA). Nakoniec som vybrala knihu Jenny Colganovej - Jak na Addisona. Podivná koláž, na ktorej cez kľúčovú dierku (?) pozorujeme mužskú hlavu a okolo lietajú lupene kvetov a saténové vankúše... výtvarné delírium tremens. A kniha tiež nič moc (na rozdiel od autorkinho románu Amanda se vdává, ktorý prekypuje anglickým humorom, ktorý ja môžem).


Fiktívny/skutočný denník: Laura Wolfová - Deník šílené nevěsty. "Dříve jsem bývala rozumná a vyrovnaná profesionální žena. Pak jsem řekla ano. A teď jsem šílená nevěsta, taková, z jakých jsem si vždycky dělala legraci." Tento denník je fiktívny, ale nepochybujem, že sa autorka inšpirovala nevestami na svadobných fórach. Voľným pokračovaním je Diary of a Mad Mom-to Be (neviem ale, či u nás vyšla, ja ju mám v originále) o tom, ako sa bývalá šialená nevesta, teraz manželka, rozhodne, že sa stane matkou. 

Obálku, na ktorej je meč alebo iná zbraň: Stephen Clarke - 1000 Years of Annoying the French. Na obale nájdeme okrem meča aj trojzubec, luk a šípy. Autor je známy predovšetkým svojou (už) pentalógiou "Merde" o osudoch Angličana Paula Westa v Paríži. V tejto knihe rozoberá spoločné dejiny Angličanov a Francúzov - ich interpretáciu Francúzmi a pohľad z anglickej strany. V škole ma hodiny "dejepravy" nikdy veľmi nebavili (až na Napoleona a svetová vojny), ale táto kniha histórie napodiv áno.   

Najpoškodenejšiu knihu: Jacques Prévert - Paroles. Zároveň je to pravdepodobne jediná kniha poézie, ktorú vlastním. Toto vydanie je z roku 1949 a takúto poškodenú som knihu už dostala, má však pre mňa veľkú citovú hodnotu. A básne pána Préverta... úchvatné, plné slovných hračiek, metafor a obrazov.

Knihu s ilustráciami: Françoise Sagan - Toxique. Autorku preslávila jej prvotina Dobrý deň, smútok, ktorá v čase svojho vydania spôsobila škandál, lebo otvorene hovorí o voľnom sexuálnom živote 17 ročnej Cécile. (Dnes by si tento námet sotvakto všimol alebo by ho považoval za zaujímavý.) Úspech knihy priniesol so sebou slávu, peniaze, rýchle autá, alkohol... Sagan žila ako rocková hviezda. V roku 1957 bola účastníčkou ťažkej dopravnej nehody, po ktorej trpela veľkými bolesťami a počas troch mesiacov musela prijímať dávky morfia. Až také, že po skončení liečby musela ísť na detoxikačný pobyt. A práve zápisky z neho vydala v knihe Toxique, ktorej tiesnivú atmosféru doplňajú perokresby Bernarda Buffeta.

Knihu, ktorej názov začína na písmeno "Z": Jo Nesbø - Zrada. Táto odpoveď je tiež trochu zrada, lebo najprv som nič nenašla a chcela som použiť knihu z prvej úlohy, nech sa nám to uzavrie oblúkom, ale potom som si spomenula, že mám požičanú túto detektívku. Zatiaľ som ju nečitala, čiže sa k nej nemôžem vyjadriť, ale na autora aj knihu som veľmi zvedavá.

Ďakujem tým, ktorí dočítali až sem, tento TAG bol zatiaľ asi najprácnejší, ale pripravovala aj písala som ho s radosťou a ak vás niektorá z kníh zaujala alebo inšpirovala, som len rada. 

1 komentár:

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.