štvrtok 10. apríla 2014

Parfumy môjho srdca - Ralph Lauren, Nina Ricci, Bvlgari, Repetto

Dnes prinášam ďalší z článkov s podtitulom vykecácací, osobný a nostalgický, lebo vône a parfumy sú aspoň pre mňa zároveň spomienkami. Spomienkami na miesta, ľudí, udalosti... bolo celkom zaujímavé preberať sa tými prázdnymi flakónmi a pripomínať si určité životné etapy.


Kto počul o značke Ralph Lauren prvý raz v seriáli Friends? Alebo v súvislosti so slovom Polo? Tak nejako to bolo aj u mňa. Neskôr, keď som pred takmer trinástimi rokmi prišla pracovať a bývať do Bratislavy, jedna zo spolubývajúcich v mojom prvom podnájme mala parfum Romance od tejto značky. Bol fajn, ale na môj vkus až príliš romantikuš (jej sa hodil). Ale mňa to inšpirovalo, aby som sa bližšie pozrela na to, čo je to ten Ralph zač a čo okrem romantiky a konského póla ponúka. A tak som sa dostala k vôňam Ralph a neskôr Ralph Cool (existuje/existoval aj Ralph Hot) obe ako eau de toilette s objemom 30 ml. Prvá z nich je kvetinová-ovocná (s dôrazom na kvetinovú), kombinuje tóny osmanthusu, listov jablone, mandarínky s magnóliou a fréziou, základ tvorí pižmo a biely kosatec. Je to hravá, svieža vôňa, dnes by som si ju už nekúpila, ale pre obdobie "early twenties" bola ako stvorená. Jej sestrička s podtitulom cool je trošku viac "drzá" a prevládajú v nej ovocné tóny - kiwi, nektarinka, žltý melón, uhorka, ale nájdeme v nej aj jasmín či konvalinku. Základom je vetiver a drevité tóny, ktoré z nej robia vyzretejšiu a dospelejšiu vôňu v porovnaní s prvou spomenutou.

Nina od Nina Ricci (eau de toilette, 80 ml), tak táto vôňa ma privádza naspäť do Paríža roku 2006. A k tejto reklame, ktorá bežala v telke počas každej reklamnej pauzy (tie šaty, tie šaty!!!!). 


Iskrivá, tak by som ju popísala ja. V prvom momente sú cítiť svieže citrusy (limetka-citrón), ale vzápätí preberú hlavnú úlohu gurmánske tóny vanilky, praliniek a kandizovaného jablka. Celé to uzatvárajú drevité tóny a pižmo. A flakón, ach ten flakón. Podľa mňa patrí medzi "naj" nielen v mojej zbierke, ale je to jeden z najkrajších flakónov, aké som kedy videla a pritom je tak jednoduchý.

K vôni Bvlgari Eau Parfumée Au Thé Blanc som sa dostala pomerne kuriózne. Kolegyne boli na otváračke jedného hotela v Bratislave a mne doniesli ako darček goodies bag s produktami hotelovej kozmetiky, a nie hociakej, ale s vôňou bieleho čaju značky Bvlgari. Tá vôňa si ma hneď získala a tak som začala pátrať, či existuje aj vo forme toaletnej vody. Na moju veľkú radosť som našla Eau de Cologne 25 ml (existujú samozrejme aj iné formáty) v darčekovej kazete s mini sviečkou rovnakej vône. Ako napovedá názov, prím v tejto vôni hrá biely čaj, ale nájdeme v nej aj bergamot, kvet pomarančovníka, koreniny ako kardamóm a koriander a v základe ružu, jasmín a drevité tóny. Je uvádzaná ako unisexová a ja s týmto označením celkom súhlasím, nie je síce prvoplánovo mužská, ale viem si ju predstaviť aj na pánoch.

Keby ste sa ma opýtali, ktoré miesta v Paríži patria medzi moje srdcovky, určite by som medzi prvými spomenula Operu a okolie. A práve v tomto okolí, na ulici Rue de la Paix sa nachádza obchod značky, ktorá urobila z obuvi určenej pre baletky masovú záležitosť. Áno, reč je o balerínkach a značke Repetto. Keď som sa dozvedela, že uvádzajú na trh parfum a videla tie vizuály, moje baletné srdce zaplesalo (tanec, zvlášť balet obdivujem už od malička, hoci baletkou som nikdy nechcela byť, ale ten ich svet, tanec a pohyb sú pre mňa zdrojom obdivu a fascinácie).

zdroj: http://soisbelleetparle.fr/wp-content/uploads/2013/06/REPETTO-PARFUM.jpg
No a keď som potom v parfumérke pričuchla k tejto vôni, zamilovala som sa a bolo rozhodnuté, ktorý parfum bude ten môj ďalší v poradí. Ako som už písala tu, na Vianoce 2013 som si našla pod stromčekom eau de toilette (50 ml) v darčekovej kazete s telovým mliekom. Flakón je jednoduchý, elegantných tvarov, kombinuje priehľadné a matné sklo a okolo jeho hrdla je ovinutá tenká ružová stužka s príveskom v tvare písmena r farby rosegold. V zložení vône nájdeme hrušku a kvet čerešne, ružu, kvet pomarančovníka (opäť!), základ je tvorený drevitými tónmi a vanilkou. Je ženská, je rafinovaná, je prekvapivá, teším sa z nej každý deň.

Toľko moje voňavé srdcovky, od najstarších čias až po súčasnosť. Ale ešte nekončíme, keďže písať o parfumoch ma baví, určite v budúcnosti nájdete na mojom blogu články na túto tému. Už teraz môžem sľúbiť minimálne jeden týkajúci sa parfumov pre pánov.



3 komentáre:

  1. Ninu a Repetto budu muset jít někam otestovat :)
    Ifoun

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tych Nin je niekolko - este aj Nina L`Elixir, Nina L`Eau a najnovsie La Tentation de Nina, ale tie som neskusala a flakony maju vsetky take jablkove :)

      Odstrániť
    2. Já hledám nějaký vanilkový driák :) Případně lehčí vanilku na léto.
      Ifoun

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.