štvrtok 15. januára 2015

"Kauza" očné krémy

Pôvodne som chcela písať recenziu na očný krém (ten od Caudalie). Ale došli mi slová. Nie že by bol až taký zlý alebo naopak výnimočne dobrý. Prišla som na to, že je extrémne ťažké očné krémy recenzovať.


Vyskúšala som ich už niekoľko a určite viac ako pár kusov ešte vyskúšam. (Mimochodom, na úvodnej fotke je počet prázdnych a plných obalov štyri ku štyrom, aby si niekto nemyslel, že toto všetko je moja zásoba). A výsledok je, že neviem. Zatiaľ - píšem "zatiaľ", lebo nádej umiera posledná - som sa nestretla so žiadnym očným krémom, ktorý by nejako vyčnieval nad ostatné. A pritom nemám vôbec prehnané požiadavky.

Moja pleť okolo očí je veľmi jemná a tenká, prirovnávam ju k cigaretovému papieru. Presvitajú cez ňu modré žilky. Keď som unavená alebo som málo spala, žilky sú výraznejšie, ale kruhy pod očami alebo opuchy nezvyknem mávať. No a potom vrásky. Blíži sa tridsaťpäťka, čiže nebudeme si klamať, "čosi" tam je. Ale sú to len mimické vrásky, veľa sa smejem, žmurkám, robím grimasy... úprimne povedané tieto vrásky v okolí oka nejako neriešim, podľa mňa sú to známky dobre prežitého života :)))) Ak by sa prestali prehlbovať, bolo by to fajn, ale že by ich nejaký krém pomohol vyzmizíkovať? Neverím. Jediné, čo skutočne potrebujem riešiť, sú tie spomenuté presvitajúce žilky, to však nie je úloha pre očný krém, ale skôr pre korektor s obsahom žltého pigmentu, ktorý neutralizuje modrú farbu. Potrebujem teda vôbec očný krém? Potrebujem, a to z dvoch dôvodov.

Tým prvým je hydratácia. Nedostatočne hydratované očné okolie je veľkou pohromou - pokožka ťahá, štípe, je zbytočne vysušená a podráždená a ani korektor na nej dobre nedrží. Teoreticky by som teda nemusela potrebovať špeciálny očný krém, ale aplikovať si na očné okolie ten, čo si dávam na celú tvár. Prakticky to ale nie je vždy možné, pretože niektoré krémy na tvár majú v inštrukciách vyslovene napísané, že sa nemajú používať v okolí očí. A iné, hoci toto obmedzemnie nemajú, sú jednoducho príliš hutné a vtedy sa ako reakcia môžu objaviť v očnom okolí tzv. mílie, drobné keratínové cysty.

Druhý dôvod pre používanie očného krému je prevencia. Možno úsmevné, možno nie, ale som presvedčená, že s očnými krémami bude moje očné okolie v budúcnosti vyzerať lepšie, ako keby som ich nepoužívala vôbec. Beriem to teda ako investíciu do budúcnosti. Je mi však jasné, že neexistuje žiadna možnosť ako túto teóriu overiť a možno je to len mýtus širený kozmetickými firmami.

Takto nejako to mám s očnými krémami. Hľadám hydratáciu a eventuálne posilnenie očného okolia a to doteraz zvládol každý jeden krém - takže čo by som recenzovala? Rozdiel bol jedine v textúre, vôni a prezentácii (a občas aj cene....), ale výsledky sa veľmi nelíšili. Nehovorím, že v budúcnosti sa to nemôže zmeniť, možno natrafím na nejaký "svätý grál", ale kým sa tak stane, nevidím dôvod sa očnými krémami podrobnejšie zaoberať.


8 komentárov:

  1. Presne toto si vždy hovorím o krémoch...nevidím žiadny rozdiel, pokiaľ nemám nejakú alergickú reakciu alebo niečo podobné...jedine vtedy si poviem, že toto nie. :) Takže treba len dúfať, že používame tie správne pre budúcnosť našich vrások/očí. :)

    Dodka z .BeautyMissfits.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som velmi dlho mala obdobie,kedy sa mi do ruk dostavali same ocne kremy, ktore i ked neboli vyslovene zle, ani nepriniesli ziaden viditelny efekt. Az s Anti Age Global od YR, z ktoreho mam teraz uz druhe balenie, som konecne badala viditelny rozdiel.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ten som u teba na blogu minule obzerala, poznacim si ho a ked miniem sucasnu zasobu, tak si ho kupim.

      Odstrániť
  3. Ja pouzivam ocne kremy asi iba rok, ale zatial som nasla iba jeden, ktory mi vyhovoval. Jeden nedostatocne hydratoval a druhy dokonca ocne okolie az vysusoval. Takze mas asi stastie, ze si natrafila na vyhovujuce kremy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aha, no tak z tejto strany som sa na to nepozrela, asi som mala fakt stastie :)

      Odstrániť
  4. Já oční krémy vůbec nepoužívám. Ale pár jich doma máme. Mamka je používá :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.