pondelok 27. apríla 2015

Starostlivosť o vlasy #5: John Masters Organics

Situácia, ktorá nastáva raz (maximálne dva razy) ročne - spotrebovala som šampón! O jeho nástupcovi som premýšľala celkom dlho a nakoniec som sa pre mňa netypicky rozhodla dať šancu prírodnej kozmetike. A to značke John Masters Organics, ktorá je jedným z veľkých mien v tomto segmente. A keď organic šampón, tak organic celá rutina, čo teda v mojom prípade znamenalo vybrať si aj nejaký stylingový produkt.


Najprv teda pár slov o šampóne Zinc & Sage, ktorý je vlastne šampón a kondicionér v jednom (ale z hľadiska praktickosti budem o ňom ďalej písať len ako o šampóne). Z plejády ponúkaných šampónov sa mi podľa popisu pozdával najviac, pretože:
  • je vhodný pre všetky typy vlasov;
  • ideálny pre pokožku vlasov so sklonom k lupinám;
  • je bezpečný pre farbené vlasy
To sú zároveň v skratke moje požiadavky na šampón. Kondicionéry (myslené ako samostatný produkt) nevyhľadávam, lebo moje vlasy len zaťažujú.  Slovo kondicionér v kontexte tohto produktu chápem ako vyživujúcu zložku (tu konkrétne pšeničný proteín), ktorá je súčasťou receptúry, takže mi neprekáža.

Už som v úvode načrtla, že John Masters Organics patrí k top prírodným značkám a určitú úroveň je možno vypozorovať už z vizuálu. Strohý jednofarebný obal, na ňom biele písmená -  sme ďaleko od kvetinkových či lístočkových ornamentov a prvoplánovej zelenej, na ktoré sme zvyknutí u bežne dostupných bio či organic značiek. A luxusne vyzerá aj obsah - má farbu medu a vonia ako karamel s vanilkou. Vždy s obľubou pripomínam, že nie som fanúšikom jedlých vôní v kozmetike, ale tuto rada urobím výnimku. Škoda len, že vôňa po opláchnutí peny zmizne. Čím som vlastne spomenula ďalší dôležitý parameter - šampón naozaj pení, možno trochu menej ako je to u jeho konvenčných kolegov, ale stále je to pomerne bohatá hustá pena. 


S kvalitou a vzhľadom vlasov po umytí som spokojná. Šampón neobsahuje SLS, ktorému je často prisudzovaný negatívny vplyv na stav pokožky hlavy - k tomu poviem len, že ma pokožka hlavy nesvrbí ani viac ani menej ako s predchádzajúcimi šampónmi. Lupiny sa (zatiaľ) neobjavili a dúfam, že to tak ostane. K trvácnosti farby sa vyjadriť neviem, ale nezdá sa mi, že by sa nejako dramaticky zmenila. A v tomto bode ma teší aj prípadný status quo, stále lepšie, ako by sa mala vymývať. (K tomu len maĺá poznámka - šampóny na farbené vlasy som v minulosti používala často, ale nezdalo sa mi, že by niektorý z nich trvácnosť farby naozaj ovplyvnil). Tak trochu som dúfala, že by sa možno mohla znížiť frekvencia umývania vlasov, ale aj s týmto šampónom mám vlasy po dvoch dňoch v stave, ktorý si vyžaduje umytie.

Je však dosť možné, že za tento stav môže druhý aktér mojej vlasovej starostlivosti - fixačný íl na vlasy Sculpting Clay Medium Hold, ktorý používam ako doplnok k šampónu, na dodanie objemu a štruktúrovanie účesu. 

Obal opäť na jednotku, tmavé farby, svetlé nápisy, kvalitná dóza - veľmi oku lahodiace kombo. Už menej som fanúšik vône, cítim v nej hlinu s trochou mäty. Vonia našťastie slabo, ale aj tak, je to zvláštne spojenie. Produkt v dóze na prvý pohľad pôsobil betónovým dojmom a zdanie neklamalo. Je to kompaktná hmota, ktorá sa nedá len tak nabrať prstami. Dávkujem ju tak, že prechádzam bruškami prstov po povrchu, ktorý teplom zmäkne a čo ostane na prstoch, to použujem na styling. 


Íl nanášam na mokré aj na suché vlasy. Pod "mokré" sa rozumie vysušené uterákom. V tom prípade všetko funguje ako si predstavujem - vlasy majú po uschnutí žiadaný objem a nie sú zlepené. Takto vydržím celý prvý deň po umytí a som happy.

Na druhy deń ráno je to však iná pesnička. Zvyčajne vstávam s vlasmi na všetky strany ("ježko v prievane") a potrebujem účes rýchlo skrotiť. Sculpting Clay Medium Hold mi v tom rozhodne nepomáha. Druhodňové vlasy sa v spojení s ním stávajú lepkavými, nepríjemnými na dotyk a bohužiaľ aj na pohľad. Takto som si to rozhodne nepredstavovala. Snažím sa nájsť spôsob dávkovania, pri ktorom by sa podobné nepríjemnosti nestávali, ale zatiaľ som naň neprišla.

Zhrnuté športovou terminológiou, stav je 1:1, teda jeden veľmi dobrý produkt a jeden (polo)fail. Kúpu ílu ľutujem (pritom zo stylingových produktov tejto značky mal najlepšie hodnotenia.... radšej nechcem vedieť ako sú na tom tie ostatné). Bolo by mi ho ľúto vyhodiť, tak ešte skúsim natrénovať to dávkovanie, ale spokojná teda nie som. Ešteže aspoň ten šampón mi robí radosť.


4 komentáre:

  1. Tak na tuto recenziu cakam uz nejaku chvilu, kedze som postrehla kupu tejto dvojice u Teba...ja som si kupila tento isty sampon asi mesiac predtym a povedala som si, ze Ta nebudem ovplyvnovat mojim nazorom a pockam.
    Takze za mna v podstate sklamanie. Sampon urobi rovnaku sluzbu ako ostatne, co som mala pred nim akurat, ze stoji majland. Na zadok som si z neho nesadla a viac si ho nekupim. Dokonca mam problem dorazit aj toto balenie, lebo ma z neho zacina svrbiet hlava, hoci si myslim, ze to bude "psychickeho" povodu, ze uz s nim nechcem mat nic spolocneho :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som moju recenziu pisala po asi dvoch tyzdnoch pouzivania a som s nim spokojna, ale suhlasim s tebou, ze nejako nevycnieva nad ostatnymi. Za tu cenu a s tymto zlozenim som asi cakala viac. Ja s nim este pri mojej dlzke vlasov nejaku dobu stravim a uvidime, ako bude posobit v dlhodobom horizonte.

      Odstrániť
  2. Je to mozno otazka mimo tvojho zaujmu o dany typ vlasovej kozmetiky, ale neda mi nespytat sa: nevies mi odporucit sampon na mastiace sa vlasy? Skusila som vsetko mozne (drogerkove) a nic nepomaha tak, aby som si nemusela vlasy umyvat takmer kazdy den :(

    Mona

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, to je prave otazka uplne v mojom zaujme, lebo aj ja mam rychlo sa mastiace vlasy. Ale bohuzial, zatial som taky sampon nenasla. Ak najdem, urcite o nom napisem a urobim mu patricne ovacie :)

      Odstrániť

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.