pondelok 10. apríla 2017

Oblečme sa s Ines

Byť "Parížankou" je in. Aspoň sa tak zdá podľa množstva kníh s touto témou, ktoré sa za posledné roky dostali na pulty našich kníhkupectiev. Niektoré autorky ju poňali zo stránky gastronomickej, iné sa zamerali na vizáž a štýl a niektoré túto problematiku uchopili tak celkovo - "lajfstajlovo". Čo sa mňa týka, zaujímam sa o tú obliekaciu časť. Pretože hoci napríklad v kozmetike a starostlivosti o seba sa vyznám (hoci ani zďaleka neviem všetko), čo sa týka oblečenia, módy a štýlu, v tom naopak celkom plávam. A nonšalantný štýl obliekania Parížaniek sa mi vždy páčil, len sa z neho počas tých niekoľkých rokov života strávených v Paríži mohlo na mňa nalepiť aj viac.


S radosťou som preto prijala správu, že moja naj parížska ikona všetkých čias, bývalá modelka a dnes úspešná podnikateľka Ines de la Fressange napísala spolu s novinárkou Sophie Gachet najprv jednu a potom niekoľko ďalších kníh na tému Parížanky. Ja som si kúpila (zatiaľ) dve, ktoré vám dnes predstavím. Obe mám v pôvodnom znení, ale vyšli aj v slovenskom preklade.

La Parisienne (So šarmom Parížanky)
Túto prvú knihu autorského dua považujem za úvod do problematiky. Je rozdelená na niekoľko častí - móda, krása, interiér, jedlo, postoj ("attitude"), pre najmenších a kde v Paríži prenocovať. Každá z nich obsahuje najprv dobré rady a potom zoznam adries, na ktorých všetky tie super veci, o ktorých sta čítali, nájdete. Hneď prvá kapitola o móde zaberá polovicu knihy, čomu som bola rada, lebo tie ostatné témy ma zaujímali len okrajovo. Dozvedela som sa, čo tvorí "parížsku DNA", aké sú základy šatníka, na aké doplnky (topánky, kabelky a šperky) sa zamerať, ako sa obliecť na rôzne príležitosti a čo je naopak považované za "faux-pas". To celé dopĺňa už spomenutý adresár, bohužiaľ uvedené butiky patria k cenovo náročnejším, takže nákup v nich aspoň pre mňa v dohľadnej dobe nepripadá do úvahy, ale ako inšpirácia, prečo nie. Kniha obsahuje veľa fotografií, základy šatníka prezentuje autorkina dcéra Nine, okrem toho nájdeme aj plno fotiek z jednotlivých obchodov aj vtipné ilustrácie. Celá kniha tvorí celok lahodiaci oku, je to jedna z tých, ktoré mám na poličke pri posteli a často sa k nej vraciam. Urobila som si podľa nej zoznam nadčasových kúskov, ktoré by mali tvoriť piliere šatníka spolu s topánkami a inými doplnkami, a pomaly z neho odškrtávam.

Comment je m`habille aujourd`hui? (Kniha štýlu z Paríža)
V poradí tretia kniha, ktorú spolu Ines a Sophie napísali (druhá má názov Mon Paris a je to chic sprievodca Parížom, v ktorom zhromaždili všetky zaujímavé miesta a adresy, ale tú som si zatiaľ nekúpila) rozvíja tému obliekania. Doslovný preklad jej názvu je "Čo si dnes oblečiem?" a myslím, že tým je povedané v akom duchu sa kniha nesie. Hneď na úvod nájdeme dvojstranu so zoznamom základných kusov oblečenia a doplnkov, s ktorými sa potom na nasledujúcich stránkach "operuje". Každému looku je venovaná jedna dvojstrana - vľavo sa nachádzajú fotky jednotlivých kusov oblečenia a popis a vpravo fotka celého outfitu na postave. Tematicky ich kniha delí na niekoľko okruhov - biznis, rodinné záležitosti, večierky, dovolenka, veľmi špeciálne udalosti a jedna kapitola je venovaná aj ladeniu výrazných "problematických" kúskov (ako napríklad kabát s leopardím vzorom). Toto tvorí viac ako tri štvrtiny knihy, potom nasleduje iba zoznam módnych faux-pas a odporúčanie dvadsiatich nezvyčajných kombinácií oblečenia a doplnkov na vyskúšanie. V závere knihy je ešte pár linajkových strán určených pre nákupný zoznam. Na čo by som chcela upozorniť, kniha určite nie je univerzálnym radcom, pretože neberie do úvahy ani farebnú typológiu ani typy postavy, na svoje si neprídu ani milovníčky farieb, pretože základom je čierna, biela, odtiene modrej a ťavia hnedá. Ružové veci som narátala tri a jednu žltú, červená sa nachádza iba na doplnkoch (aj to iba asi dvoch). A ani sezónnosť nie je veľmi rešpektovaná, prevažujú "prechodné" outfity, zopár je letných (hlavne v kapitole dovolenka) a zimný asi jeden. Mne nič z toho neprekáža, viem, že Parížanky nie sú žiadne pávice a ich (pre niekoho) strohý štýl mi vyhovuje. Knihu som si kúpila hlavne preto, že som chcela vidieť nové kombinácie kúskov oblečenia, ktoré doma mám, plus nájsť inšpiráciu na ďalšie nákupy a konečne si vytvoriť kompaktný a dobre kombinovateľný šatník, použiteľný na rôzne príležitosti.

Obe tieto knihy patria k mojim obľúbeným a pravidelne sa k nim vraciam Pre niekoho, kto sa chce zoznámiť s parížskou, či presnejšie parížanskou tématikou, bude viac určená prvá kniha, ale ak sa chcete zamerať vyslovene na štýl obliekania, určite mrknite na tú druhú. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.