štvrtok 11. februára 2016

Moje štetce I. (oči a obočie)

Dnes ponúknem článok z kategórie inventarizačných. O štetcoch som na blogu písala neraz, ale väčšinou buď iba o tých TOP alebo naopak o sklamaniach a dala som asi dve recenzie. Chýbal mi taký všeobecný sumarizačný článok o tom, ktoré štetce áno (a prečo) a bez ktorých by som sa zaobišla. Rozdelila som ho na dve časti - v dnešnej sa budem venovať štetcom na oči a obočie a niekedy nabudúce si dáme pokračovanie o štetcoch na tvár a na pery. (Nezahrnula som nepredajné štetce z kozmetických paletiek, darčeky k nákupu a podobné rarity.)


V úvodnej koláži som štetce usporiadala do skupín podľa typu použitia, ale aby bol text prehľadnejší pôjdem abecedne podľa značiek.

MAC Cosmetics:


Hneď v úvode veľké meno, aj keď osobne si myslím, že táto značka už má ten najväčší hype za sebou. Tým nespochybňujem jej popularitu, svoj okruh obdivovateľov si určite nachádza stále, ale vnímam, že pozornosť hlavne v blogerskom svete sa upriamuje na mladšie a dravšie značky s priaznivejšou cenovou politikou. Z môjho pohľadu môžem odporučiť všetky tri štetce, ktoré vlastním - 217 Blending Brush, 239 Eye Shader Brush a 266 Small Angle Brush. Všetky sú v elegantnom strohom dizajne, kvalitne vypracované, z prírodných štetín, možno preto niekoho na viečku škriabu - ja túto skúsenosť nemám. Prvé dva z nich sú špecialisti na púdrové očné tiene, ten tretí sa kamaráti aj s krémovými či gélovými produktami (napríklad očnými linkami). Mrzí ma, že som starostlivosti o 217-ku nevenovala od začiatku väčšiu starostlivosť, trochu stratila tvar a tým pádom je strapatejšia ako bola na začiatku používania, ale na funkčnosti jej to neubralo.

Make Up For Ever (MUFE):


Tieto štetce so žltou rukoväťou sa už bohužiaľ nepredávajú. Značka asi dva alebo tri roky dozadu inovovala celé štetcové portfólio a tieto dva typy štetcov v ňom rozhodne nájdete, len v novej podobe pod iným označením. Kúpa špirálovitej kefky bez referencie, ktorá sa v angličtine nazýva spoolie a vo francúzštine goupillon, bola motivovaná túžbou mať aspoň niečo od MUFE (bolo to v časoch, keď som sa v štetcoch ešte neorientovala). Ale úprimne hovorím, že prečesávať obočie sa dá aj kefkou za pár centov a nie je treba sa pri tom oháňať veľkou značkou. Štetec 14S je hrubší ceruzkový štetec s okrúhlo zastrihnutými štetinami a je ideálny na vykreslenie vonkajšieho kútika, ale dá sa použiť aj na rozjasnenie vnútorných kútikov alebo miesta pod obočím, alebo na rozpracovanie očnej linky do dymového efektu. Objektívne vzaté, must-have nie je ani jeden, ale keďže MUFE je moja obľúbená značka, nevzdala by som sa žiadneho z tejto dvojice.

Real Techniques:


Štetce tejto značky sú (z tých, ktoré vlastním), v pomere kvalita / cena asi neporaziteľné. Jedinú ich nevýhodu (keď si odmyslím tú podivnú farebnú schému) vidím v tom, že mnohé sa nedajú kúpiť jednotlivo, iba v setoch. Tým pádom s tými, ktoré využívam pravidelne a často, prichádzajú v balíku aj ďalšie, bez ktorých by som sa zaobišla. To je prípad Accent Brush-u, dá sa použiť na aplikáciu očného tieňa do vnútorného kútika alebo na spodnú linku, ale na tento účel mám iných favoritov a tak sa k tomuto dostanem jedine, ak sú ostatné štetce špinavé. Base Shadow Brush je naproti tomu univerzál, vďaka jeho sploštenému tvaru sa dá jeho plochou nanášať očný tieň na viečko a následne rozmazať prechody do stratena. Je nenáročný na údržbu a ak si mám niekde na cesty zobrať jeden štetec na očné tiene, väčšinou si zvolím tento. Brow Brush je podľa názvu určený na obočie, no na tento účel je aspoň pre mňa príliš hustý a široký, preto ho použivam na zjemnenie očnej linky alebo jej rozmazanie do dymového efektu. Detailer Brush pochádza zo setu štetcov na tvár (Core Collection), ale tam som pre neho uplatnenie nenašla, na korekciu nedokonalostí a ani na nanášanie rúžu sa mi nezdá ideálne tvarovaný, preto ho používam väčšinou na aplikáciu rozjasňovacieho očného tieňa do vnútorného kútika a pod obočie. Lash-Brow Groomer je zatiaľ posledný prírastok a kupovala som si ho hlavne kvôli kovovému hrebienku, ktorý oddelí zlepené riasy. Ale ani časť s kefkou nie je zlá, štetiny sú pevné a obočie dobre rozčešú. Oceňujem plastový ochranný prvok, ktorým sa dá zakryť kovová časť. Z tejto pätice hodnotím najlepšie Base Shadow Brush a Lash-Brow Groomer, bez ostatných by som sa zaobišla.

Sephora / Sephora Professionnel


So štetcami privátnej značky parfumérií Sephora som začínala, dali sa zohnať za priaznivú cenu, ale ich kvalita značne kolíše. Niektoré z nich mám veľmi dlho a v súčasnosti ich zoženiete s iným kódovým označením. 7 Small Eyeshadow je jeden z tých, ktoré sa veľmi nevydarili. Odstávajú z neho štetiny, kovová časť sa oddelila od rukoväte a používam ho naozaj výnimočne (keďže je umelý, tak na krémové očné tiene). 14 Eyelash-Eyebrow Comb - z neho používam len tú štetinovú časť, lebo plastový hrebienok je na rozčesanie rias úplne nepoužiteľný. 15 Angled Liner je na rozdiel od 266-ky od MAC-u vyrobený z umelých štetín. Je tenký a precízny a gélové linky sa s ním aplikujú úplne famózne. 19 Smudge vďaka krátkym hustým štetinám je ideálny na rozmazanie hornej či spodnej očnej linky pri línii rias. Je to jeden z mojich prvých štetcov vôbec a za tie roky, čo ho mám slúži stále rovnako dobre. Smokey Eye (Smudge / Eyeliner) je jediný štetec s 2 v 1, ktorý vlastním, kupovala som si ho s úmyslom brať si ho so sebou, keď cestujem, ale skosená časť nie je bohužiaľ úplne kvalitná, štetiny sú slabé a prehýbajú sa. Zaguľatená časť má podobné využitie ako 14S od MUFE. Z tejto pätice sú pre mňa TOP čísla 15 a 19, tie ostatné len do počtu.

Too Faced:


Túto trojicu pod názvom Shadow Brushes Essential 3 Piece Set som nedávno recenzovala tu, preto sa nebudem opakovať. Využívam všetky tri a vďaka plechovej dóze, s ktorou sa predávajú, sa ich nebojím zabaliť aj do batožiny.

Posledná je kategória "ostatné", do ktorej som zaradila značky, z ktorých mám po jednom zástupcovi.


Brow Brush od Bobbi Brown ste už mali možnosť vidieť v posledných obľúbencoch, čo hovorí samé za seba. Vďaka pevným diviačím štetinám výborne nanáša farbu na obočie a zároveň ho prečeše. Štetec označený 340 od Gosh je klasický "plocháč" na nanášanie očných tieňov, je pomerne hustý a vďaka krátkej rukoväti praktický do kozmetickej taštičky. Bohužiaľ sa kovová časť oddelila, čo nesvedčí o kvalite vypracovania, k samotným štetinám však nemám výhrady. Štetec bez označenia od H&M sem dávam ako zaujímavosť, stál ma presne 1 euro a tomu zodpovedá aj jeho kvalita. Ešte sa nerozpadol, čo mu slúži ku cti, ale o nejakom "blendení" sa v jeho prípade hovoriť nedá. Používam ho len výnimočne. Mimochodom, H&M nedávno uviedlo na trh svoje kozmetické produkty vrátane štetcov a dúfam, že v lepšej kvalite ako tento zázrak. Štetec číslo 13 One Step Liner od značky Stila som si kúpila ako možný ekvivalent 212-ky od MAC Cosmetics, bohužiaľ prepadol u mňa na celej čiare, štetiny sú ostré, na viečku ma pichajú a škriabu a jeho používaniu sa preto skôr vyhýbam. Štetec nazvaný stručne Eyeshadow od The Body Shop je vyrobený z umelých štetín, ideálny na krémové očné tiene, vďaka rozšírenej rukoväti sa pevne drží a veľmi rada s ním pracujem. Posledný z tejto skupiny Good Karma Crease Brush od Urban Decay dostal svoj názov vďaka tomu, že je vyrobený z recyklovaných plastových fliaš (a to je jeho dobrá karma). Vďaka umelým štetinám sa dobre udržiava a nestratil tvar ani po rokoch. Škoda, že je pomerne ľahký a pri líčení nie je v ruke dostatoče vyvážený. Z tejto poslednej skupiny za zmienku stoja Bobbi Brown Brow Brush, Eyeshadow Brush od The Body Shop a Crease Brush od Urban Decay, ostatné by som pokojne oželela.

Mojim líčiacim potrebám tento arzenál bohato stačí, určite žiadne ďalšie štetce nepotrebujem. Čo samozrejme neznamená, že si už žiaden nikdy nekúpim, ale bude to skôr zo záujmu a pre radosť, ako z nutnosti.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.