pondelok 13. novembra 2017

Non-beauty obľúbenci jesene 2017

Tento raz budú nekozmetickí obľúbenci pomerne struční - až tak veľa vecí, ktoré by stáli za odporúčanie, som túto jeseň neobjavila.


Na úvod sa musím pochváliť- hoci ešte nie je ani polovica novembra, podarilo sa mi pokoriť moju knižnú výzvu roka 2017 na Goodreads a prečítala som už viac ako 17 kníh (čo bol môj cieľ). Posledné tri boli zo série o šéfinšpektorke Erike Foster a hoci sa mi páčili všetky, vyzdvihnúť musím Dark Water (v českom preklade Temné hlubiny), v sérii má poradové číslo tri.


Už som sa na blogu zmienila o tom, že čítať o deťoch, ktorým sa dejú nejaké príkoria, je pre mňa veľmi ťažké. Ani táto kniha, kde sa dieťa stalo obeťou zločinu, nebola výnimkou. Ale som veľmi rada, že som sa nedala odradiť, pretože príbeh bol napísaný úplne famózne, plný zvratov (ale uveriteľných, žiadne ťahanie páchateľov z klobúka) a v strhujúcom tempe (nie je nič horšie, ako detektívka, ktorá sa naťahuje ako žuvačka). Takže moje nadšenie z tejto detektívnej série trvá a potvrdili ho aj ďalšie knihy v poradí - Last Breath a Cold Blood, ktoré ma síce nestrhli až tak, ako Dark Water, ale aj o nich platí, že sú skvelo napísané a napínavé až do poslednej kapitoly.

Jeseň a čaje patria k sebe ako.... no, jednoducho patria k sebe (aj keď u mňa je čaj celoročná záležitosť). Počas Dní Marianne som si trochu vyhodila z kopýtka a kúpila som si v Potten&Pannen čaje Lov Organic a Kusmi Tea (bola na ne fajn zľava, inak ma dovtedy vždy odrádzala cena). U Lov Organic som siahla po sade obsahujúcej tri druhy raňajkového čaju - Lovely Morning, Earl Grey a Love is Pure. Najviac mi chutil ten posledný, hoci podľa popisu to môj favorit nebol ani zďaleka - zelený čaj, maté, žihľava a ananásová aróma sa mi nezdali ako nejaká extra kombinácia (hlavne kvôli tomu ananásu, ktorý veľmi nevyhľadávam). Ananás som ta necítila vôbec, iba zelený čaj a žihľavu, ktorí spolu vytvorili perfektnú chuťovú harmóniu s trochu horkastým (ale vôbec nie rušivým) podtónom. Zvyšné dva čaje z tohto setu boli OK, ale za tú cenu sa mi nezdali ničím výnimočné.


Zo širokej ponuky čajov Kusmi Tea som zvolila zelený čaj s jazmínom, už niekoľko rokov moju preferovanú popoludňajšiu kombináciu. Tento radím k tomu najlepšiemu z danej kategórie, obe arómy sú skvelo vyvážené, čaj nie je trpký ani prearomatizovaný (to sa niekedy stáva, ak to výrobca preženie s jazmínom). No a detail ktorý potvrdzuje, že sa jedná naozaj o výnimočnú značku - mušelínové vrecúška sú ručne šité a neobsahujú kovové súčasti ani lepidlo.

A na záver tu mám jednu dobrotu. Lievance! Pravdepodobne moje najobľúbenejšie raňajky na svete. Tieto cmarové mám obzvlášť rada. Recept nájdete tu a najlepšie na ňom je, že cesto sa dá zarobiť večer, cez noc si oddýchne v chladničke a ráno sa môžete pustiť bez zbytočných prieťahov do praženia.


Keďže sme nedávno dostali plechovku javorového sirupu z Kanady, ochutenie lievancov sa priam ponúkalo, ale ja som ho použila na domácu malinovú omáčku. Nič nie je jednoduchšie - na miernom ohni treba spolu zmiešať mrazené maliny (ja som dala cca pol balenia) spolu s dvoma lyžicami javorového sirupu, až kým sa všetko nerozpustí. Kto je fajnový, môže omáčku ešte precediť, ale nám malinové zrniečka neprekážajú. Keď je sezóna, radi tieto lievance podávame s čučoriedkami v kombinácii s medom a gréckym jogurtom.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.